Kas dārzā • IR.lv

Kas dārzā

Georgs (Jiržijs) Holīks. Vienotā Vidzemes un ārzemju dārzkopība. Turaidas muzejrezervāts, 2022.
Pēteris Bankovskis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 2

Izdots unikāls vēsturisks darbs par dārzkopības tematiku

Unikālais izdevums — čehu protestantu (Bohēmijas brāļu) garīdznieka un dārzkopja amatiera Jiržija/Georga Holīka grāmatiņa Vienotā Vidzemes un ārzemju dārzkopība — ir 1684. gadā Rīgā izdotā darba faksimilizdevums un to pavadošs un kontekstualizējošs rakstu krājums. No brīnumainā kārtā līdz mūsdienām saglabātajiem sīkās grāmatiņas trim eksemplāriem viens glabājas Turaidā. 

Tā līdzinieku tagad var izņemt no kastītes un pagrozīt pirkstos, pārlapot, pirms ķeras pie rakstu krājuma lasīšanas. Un lasīšana var izrādīties aizraujoša. Pēc oriģinālteksta transkripcijas seko tā tulkojums latviešu valodā (to veicis vēstures doktors Edgars Ceske), tālāk lasāms Ceskes apcerējums par augļu koku potēšanas vēsturi plašā tvērumā, par Rīgas dārzkopības pirmsākumiem un par Holīka pienesumu tam visam. 

Prāgas Kārļa Universitātes docente, vēstures doktore Kristīne Ante iepazīstina ar Jiržija Holīka biogrāfiju un sniedz historiogrāfisku pārskatu, savukārt literatūrzinātnieks Pauls Daija pastāsta par to, kā sākās dārzkopības tematikai veltītās literatūras izdošana latviešu valodā, aizvedot savu stāstījumu līdz 19. gadsimta vidum. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu