Gāzes cenas brīvlaišana • IR.lv

Gāzes cenas brīvlaišana

Foto — Freepik
Jana Altenberga

Ko mājsaimniecībām nozīmēs liberalizācija gāzes tirgū, kas pagājušajā gadā bijis neredzēti svārstīgs

Gāzes tirgus liberalizācija no 1. maija notiek tikai dažus mēnešus pēc neredzēti straujām un krasām dabasgāzes cenu izmaiņām. Pagājušā gada vasaras beigās tās cena Nīderlandes TTF biržā maksāja 235 eiro par megavatstundu, gandrīz trīs reizes vairāk nekā 2022. gada sākumā, bet šogad martā samazinājusies līdz pat 44 eiro par megavatstundu.

Klimata un enerģētikas ministrija norāda, ka jaunais regulējums mājsaimniecībām sniegs lielākas izvēles iespējas un tādējādi ļaus tām saimniekot «patstāvīgāk». 

Vai tirgus liberalizācija patērētājiem nākotnē neradīs vēl lielāku nestabilitāti? Ir skaidro, ko gāzes tirgus pilnīga atvēršana nozīmē mājsaimniecībām un tirgotājiem, kādas ir nākotnes cenu prognozes, un kā tas ietekmēs gāzes tirgu kopumā.

Godīga konkurence

Jau pēc daļējas gāzes tirgus atvēršanas 2017. gadā uzņēmumi varēja brīvi izvēlēties slēgt līgumu ar jebkuru no gāzes tirgotājiem. Lai process būtu pakāpeniskāks, mājsaimniecību tirgus vēl palika regulēts, un tā sauktais «publiskais tirgotājs» Latvijas Gāze (LG) nodrošināja dabasgāzes piegādes par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) regulētu tarifu. Taču no 1. maija šāds publiskais tirgotājs vairs nepastāvēs un mājsaimniecībām pašām būs jāizvēlas, no kā pirkt gāzi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu