Vai divvaldība?! • IR.lv

Vai divvaldība?!

8
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotais pedagogu un mediķu protesta gājiens Rīgā. Foto - Evija Trifanova, LETA
Arnis Upners

Es nesaprotu, kā tas ir iespējams, ka lielas skolas (vairāk nekā 1000 skolēnu) administrācija ar oficiālu rīkojumu informē vecākus par to, ka trīs dienas notiks skolotāju streiks. Vai tad skolas administrācija ir streika atbalstītāja un rīkotāja?

Vēl vairāk es nesaprotu, kāpēc šāds skolas administrācijas rīkojums ir uzdrukāts uz veidlapas, uz kuras ir mazais Latvijas valsts ģerbonis.

Bet visvairāk mani mulsina divi citi pašā rīkojumā minētie streika norises nosacījumi.

Pirmkārt, ar melnu uz balta stāv rakstīts, ka streika laikā skolā ēdināšanas pakalpojumi netiks sniegti. Tas, manuprāt, izskatās pēc skolas administrācijas aktīvas līdzdalības streika organizēšanā. Ja administrācijas rīkojumā uz veidlapas ar mazo Latvijas valsts ģerboni ir rakstīts, ka ēdināšanas nebūs, tad tādējādi, manuprāt, tiek NETIEŠI (?!) pateikts, ka bērniem skolā nav jābūt. Nebūs ēdināšanas, nebūs bērnu – tas taču ir skaidrs. Pat ja vecākiem ir svarīgi, lai bērns vismaz skolā būtu paēdīs. Nekas – pabadosies!

Par bērnu neēdināšanu – tas ir pirmais jautājums LIZDAi. Ar kādām LIZDA pilnvarām, ar kādiem arodbiedrības lēmumiem un noformētiem dokumentiem tas ir bijis iespējams?

Otrs jautājums tai pašai LIZDAi ir saistīts ar skolu ēdināšanas firmām. Kā TAS ir iespējams, ka komercuzņēmumi, kam komercdarbība ir  primāra lieta, piekrīt skolas administrācijas lēmumiem vairākas dienas nesniegt ēdināšanas pakalpojumus? Tas nozīmē, ka netiek pasūtīti produkti, netiek gatavotas brokastis, pusdienas, launagi – ļoti lielos apjomos. Ar kādām pilnvarām, lēmumiem un tos saturošiem dokumentiem LIZDA ir spējusi “SAKĀRTOT” arī šo jautājumu? Jo ar ēdināšanu saistīto uzņēmumu un lauksaimnieku ķēdīte, daudzu ēdienu gatavošanā, piegādē nodarbināto cilvēku ķēdīte ir gara, bet lēmums par streika rīkošanu tika novilcināts līdz pēdējai darbdienai.

Vai tiešām tā ir iespējams, ka viena arodbiedrība visā valstī demonstrē iespēju diktēt pašvaldībām, skolām pieņemt šādus nehumānus, pazemojušus lēmumus?

Novēlu žurnālistiem izpētīt visu ar streiku saistīto lēmumu pieņemšanu un tā dokumentēšanu, kā arī LIZDA sēžu protokolus un saraksti ar streikošanā iesaistītajām arodorganizācijām, kā arī, pasarg Dievs, pašvaldībām un skolu administrāciju.

Pagaidām notiekošais, manuprāt, ir vērtējams kā populisms, afēra un/vai provokācija. Būšu priecīgs, ja šāds pieņēmums būs maldīgs.

 

Autors ir skolotājs

Komentāri (8)

Voldemārs Šķēle 26.04.2023. 12.27

Man nav viedoklis, man ir tikai jautājumi.
Vai jaunais pedagogu atalgojums attiecas arī uz Šķilbēnu pagasta Rekavas vidusskolu, ko savulaik ir absolvējusi Glorija Grevcova? Vai viņa kā šīs skolas beidzēja ir vienīgā Kremļa ideoloģijas sludinātāja un izplatītāja? Vai šīs skolas pedagogi vispār zina, ka nu jau vairāk nekā 30 gadu kopš valstī ir atjaunota neatkarība? Vai šī ir vienīgā tāda skola?

+1
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > Voldemārs Šķēle 26.04.2023. 15.01

    IR Jūsu rakstu ielicis kā viedokli.
    Grevcovu gājiena laikā redzēju vairākkārt, pārsteidza, cik viņa tieva.

    Bet ne par to runa.
    Man viedokļu ir vairāk kā zvaigznes debesīs, ka tik būtu kur izpausties.

    Piemēram, visi mediji – gremo un atgremo , cik slikti Kariņš un Čakša izturējās , kā škobījās, vai pievienojās gājienā.

    Bet neviens !!! medijs neraksta par abu politiķu runu , uzrunu saturu. Mani satracināja Kariņa teiktais, ka lūk, karš Ukrainā, tāpēc nevar sakārtot izglītības sistēmu. Nu šitā nekaunība, cinisms – kad pašiem jāceļ algas, jāattaisno korumpanti utt. – tad karš Ukrainā netraucē, kad jāsakārto izglītības sistēma – tad pēkšņi traucē.

    Un tādas lietas ir daudz – piemēram, visi cepjas – nekaunīgie skolotāji, tik naudu grib. Bet- cik trula, cik atpalikusi, es pat teiktu stulba sabiedrība esam palikuši – ā , to neviens pat nesāk apspriest.

    Saeimā drikstot ievēlēt cilvēkus bez izglītības un saprašanas, jo aizliegums būšot diskriminācija. Bet, ka man diskriminācija ir tas, ka par deputāti – kā grevcova ir cilvēks bez izglītības, ar apšaubāmām dzīves vērtībām, darbībām – ā , tas man jāpieņem, tā vairs nav diskriminācija.
    Un jūs ,Voldemār, arī – tādi sīki blusaini jautājumi, nevis sāpe par būtību – kā vara degradē mūs , padara par muļķiem, par spārdāmiem nabagiem.
    Kāda ir varas attieksme ne tikai pret skolotājiem, bet vispār pret cilvēkiem – ko teica levita passija ēlerte – ar naidu un niknumu – ka viņa būs tā, kas lems par Dziesmu svētkiem, nevis sabiedrība. Vai Ārlietu ministrijas darbinieku vēstule par savu passiju kalniņu lukaševicu, kura savus cilvēkus uzskatīja par lopiem un tā pret viņiem izturējās

    Kamēr – AK – Sunaka valdības laikam aizsardzības ministrs atkāpās no amata, jo ministrijas darbinieki uzskatīja , ka viņš darbiniekos rada trauksmi un nemieru

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Voldemārs Šķēle > Sskaisle 26.04.2023. 18.35

    Vai skolas ne mazākā mērā nav atbildīgas par to, ka sabiedrības vispārējais izglītības līmenis krītas?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > Voldemārs Šķēle 26.04.2023. 19.30

    Вот есть такое ощущение, что это вопрос бывшего коммуниста. Который во все времена считает, что школа должна в первую очередь давать правильное идеологическое воспитание и оттуда должен выходить правильный гражданин.
    Уважаемый бывший коммунист, или по крайней мере, человек с совковым мышлением! Школа – это не инструмент идеологии, который должен выпускать выдерссированного ученика!
    Вы еще потребуйте, чтобы выпускники школ голосовали за правильные партии! Я уверен, что вы уже и готовы при необходимости решать, какие правильные партии, а какие- неправильные!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 26.04.2023. 06.55

Kāds savā laikā populārs politiķis (amatu apvienošanas kārtībā – izcils asinsdarbu ideologs) arodbiedrības nozīmēja par komunisma skolu, pazīstams viņa sekotājs savā fundamentālajā darbā “Mana Cīņa” šo ideju izstrādāja pamatīgāk.

+1
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.Biotops 26.04.2023. 15.04

    tu savukārt, man asociējies ar izskatu kā Markss – tāds dūšīgs ar bārdu, kurā smīnēt par visu un visiem

    Bet vispār – streika sakarībā tik būtiski izpaužās mediju spēja veidot sabiedrības viedokli

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > Sskaisle 26.04.2023. 17.27

    Dusmupūcīt, sirdsmīļā, jau nonāci līdz manam izskatam, tad saprotu, ka rakstītajam esi piekritusi un pat piezīmju par to Tev nav. Pateicībā pieklājīgi paklanos, bet par tavām asociācijām atbildību uzņemties nevaru.
    Par mediju spēju veidot (un kropļot) sabiedrības viedokli Tev pilnībā piekrītu. Bez tās nebūtu ne zaļā kursa, ne tā saukto “arodbiedrību” patvaļas, ne cita skaistuma. Bez Brīvi heil, Slava!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 25.04.2023. 12.16

Skolā lēmumu par piedalīšanos vai nepiedalīšanos streikā pieņem skolas kolektīvs kopīgi, balsojot par to sapulcē.
Kam pēc raksta autora domām būtu jāizziņo par skolas kolektīva lēmumu ? Katram skolotājam atsevišķi vai skolas apkopējai?

Streika likumu autors ir lasījis? Arodbiedrību likumu?

Tas, ko es esmu sapratusi – cilvēki nezin likumus, bet viedoklis ir. Varbūt vispirms ir vērts iepazīties ar noteikto lietu kārtību un tad sludināt viedokļus.
https://likumi.lv/ta/id/48074-streiku-likums
https://likumi.lv/ta/id/265207-arodbiedribu-likums

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu