Slepenības plūdi • IR.lv

Slepenības plūdi

6
Nopludinātajos dokumentos ir konfidenciālās analīzes, kas bija paredzētas ierobežotam ASV militārpersonu lokam, ieskaitot bruņoto spēku augstāko virsnieku Marku A. Miliju. Foto — Scanpix
Šeins Heriss un Dens Lamote, © The Washington Post

ASV un sabiedrotie steidzas skaidrot, kā internetā noplūda desmitiem īpaši slepenu militāru un izlūkdienestu dokumentu, turklāt ilgāku laiku to pat nepamanīja

Pagājušajā sestdienā, kad ASV amatpersonas un viņu sabiedrotie centās saprast, kā internetā nonākuši desmitiem slepenu izlūkošanas dokumentu, viņi bija gan pārsteigti, gan arī brīžiem sašutuši par ārkārtīgi detalizēto informāciju — jo tā parādīja, kādā veidā ASV izspiego ienaidniekus un arī savus draugus.

Šie dokumenti, kuri, šķiet, vismaz daļēji iegūti no Pentagona un apzīmēti kā stingri slepeni, sniedz taktisko informāciju par karu Ukrainā, tajā skaitā par šīs valsts kaujasspēju. Izskatās, ka daudzi dokumenti aizvadītās ziemas laikā tika gatavoti ASV bruņoto spēku augstākajam virsniekam, Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājam ģenerālim Markam A. Milijam, kā arī citām augstām militārpersonām. Taču tiem piekļūt varēja arī citas militārpersonas un līgumdarbinieki, kuriem ir atbilstoša drošības pielaide.

Citos dokumentos lasāma ASV izlūkdienestu analīze par Krieviju un vairākām citām valstīm, kas balstīta uz informāciju, kura iegūta no klasificētiem avotiem.

Šo sīki izstrādāto instruktāžu un kopsavilkumu sērija paver retu iespēju ieskatīties amerikāņu spiegošanas paņēmienos. No atklātajiem noslēpumiem, piemēram, var uzzināt, kur Centrālā izlūkošanas pārvalde savervējusi aģentus ar piekļuvi informācijai par pasaules līderu sarunām aiz slēgtām durvīm. To, kā Krievijas algotņu vienība mēģināja iegūt ieročus no NATO sabiedrotās valsts, lai tos izmantotu karā pret Ukrainu. Un arī to, kāda veida satelītattēlus izmanto amerikāņi, lai izsekotu Krievijas spēkus, tajā skaitā modernu tehnoloģiju, par kuru, šķiet, līdz šim vispār neviens nezināja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu