Vai atkrastes vējš var kļūt par Latvijas ekonomikas katalizatoru? • IR.lv

Vai atkrastes vējš var kļūt par Latvijas ekonomikas katalizatoru?

5
Foto - Evija Trifanova, LETA
Toms Nāburgs

Vēja izmantošana elektroenerģijas ražošanā ir viens no pēdējo gadu apspriestākajiem enerģētikas jautājumiem Latvijā. No vienas puses, SKDS aptaujās redzam, ka vairākus gadus pēc kārtas lielākā sabiedrības daļa atbalsta pāreju uz vēja elektroenerģijas ražošanu, no otras – normatīvais regulējums tam nav bijis veicinošs un projektu attīstība tikusi kavēta. Pēc Ukrainas kara sākuma esam uzņēmuši paātrinātu gaitu situācijas sakārtošanā, tiek sperti pirmie soļi, arī attīstot atkrastes (off-shore) vēja izmantošanu – ir sākts Latvijas-Igaunijas kopprojekts un tiek gatavots normatīvais regulējums nozarei kopumā. Taču arī šeit sākas spekulācijas, emocijas un mīti par krastu eroziju, ainavas bojāšanu un Kurzemes tūrisma iznīcību. Diskusija sākas no gala, tādēļ likumsakarīgi rodas jautājums – vai mēs kā sabiedrība saprotam, kādēļ mums vajag atkrastes vēja enerģiju?

Īsumā – atkrastes vēja enerģiju mums patiešām vajag, ja vēlamies ražot lētu elektroenerģiju, panākt ekonomisko izrāvienu un nevēlamies palikt neskaitāmu statistikas topu zemākajās vietās un industriālo valstu perifērijā.

Lēta elektroenerģija ir viens no labklājības priekšnosacījumiem. Atkrastes vēja enerģijas efektīva izmantošana (un Baltijas jūras atkrastes vēja potenciāls ir augsts) var veicināt būtisku izrāvienu ekonomikā. Un ar to nedomājot tikai elektroenerģijas pieejamību, cenu un tirgošanu pašu par sevi, bet gan ekonomiskās situācijas uzlabošanas notikumu ķēdi, ko lēta elektroenerģija var aizsākt. Kādi tie varētu būt?

Pirmkārt, atkrastes vēja izmantošana lētākas elektroenerģija ražošanā palīdzēs attīstīties tautsaimniecībai kopumā. Visa modernā industrializācija balstās uz elektrifikāciju, robotizāciju ar augstu elektroenerģijas patēriņu. Tieši lētas lielapjoma elektroenerģijas pieejamība ir priekšnosacījums industriālās ražošanas investīciju piesaistei, kas veicina  daudzu saistīto nozaru attīstību un darba vietu rašanos. Elektroenerģijas pieejamība un cena ietekmē ne tikai rūpniecisko ražošanu. Tā aizvien vairāk noteiks transporta pašizmaksu un ietekmēs mājsaimniecību ikmēneša tēriņus, kļūstot par galveno patērēto energoresursu – grūti nosaukt nozari, kuru neskartu elektroenerģijas cenas.

Pēc argumenta elektroenerģijas pieejamības nozīmīgumam tālu nav jāmeklē – varam palūkoties Ukrainas virzienā un ielūkoties pēdējos elektrības rēķinos. Šī ziema ir izaicinājums visiem. Sabiedrībā iemīļots un veiksmīgs uzņēmums paziņoja par “ziemas pauzi” darbībā augsto elektrības rēķinu dēļ. Labi, ka tikai par pauzi. Neliels piemērs, taču šādu uzņēmumu šoziem noteikti ir daudz. Un daudz vairāk uzņēmumu varētu vēlēties ienākt Latvijas tirgū, ja mēs tiem piedāvātu lētāku elektroenerģiju.

Lielisks piemērs elektroenerģijas cenas saistībai ar ražošanu ir Zviedrijas ziemeļos, kur elektroenerģijas cena apzināti tiek turēta zema, lai veicinātu ražošanu un nodrošinātu darbavietas, attīstību, cilvēki ir ieinteresēti tur palikt un dzīvot. Bez šī stratēģiskā un pārdomātā lēmuma pastāvētu risks, ka tas kļūtu par Zviedrijas pamesto reģionu. Taču pašreiz tur attīstās ražošana, piesaistot modernus industriālos projektus, piemēram, jau gadu tur darbojas Northvolt Ett elektroauto bateriju ražošanas rūpnīca.

Savukārt Latvijā perspektīvā nozarē strādājošs dāņu metālapstrādes uzņēmums atzina, ka Latvijā nepaplašināsies divu iemeslu dēļ: augsta elektroenerģijas cena un dārgi cilvēkresursi. Padarīt lētākus cilvēkresursus neesam ieinteresēti, jo vēlamies, lai mūsu cilvēki būtu pienācīgi atalgoti un paliktu dzīvot Latvijā, taču lētu elektroenerģiju gan varam panākt.

Otrkārt, atkrastes vēja izmantošana elektroenerģijas ražošanā jeb vispār – lēta elektroenerģija lielos apjomos un vēja enerģijas “pārpalikumi” sniedz iespēju ražot zaļo ūdeņradi un attīstīt šo nozari, piesaistīt investīcijas. Ūdeņradis kalpo gan kā alternatīvs veids elektroenerģijas uzkrāšanai, gan kā alternatīva dabasgāzei. Pašreiz šī nozare Latvijā vēl ir attīstības fāzē, bet, sākot ražot elektroenerģiju lielos apjomos, tai ir visas iespējas pilnveidoties roku rokā ar atkrastes vēja nozari.

Treškārt, lēta elektroenerģija un ražošanas nozaru attīstība, jaunu investīciju projektu piesaiste nodrošinās sabiedrības labklājības uzlabošanos, ar to domājot jaunu darba vietu radīšanu, nodarbinātības uzlabošanu, it īpaši – jauniešu bezdarba samazināšanu un emigrācijas mazināšanu, darbaspēka noturēšanu. Mums ir akūti nepieciešamas investīcijas un attīstība, nozīmīgu inovāciju un lielo infrastruktūras objektu projekti, lai ieinteresētu jauniešus veidot augstvērtīgu karjeru šeit, Latvijā.

Atkrastes vēja enerģijas izmantošanai ir daudz ieguvumu, kas sāksies ar lētas elektroenerģijas pieejamību. Latviju varam padarīt par ekonomiskās izaugsmes zonu, attīstīt industrializāciju. Primāri – ar lētu elektroenerģiju, sekundāri – attīstot visas saistītās nozares un noturot cilvēkresursus.

Kas nepieciešams, lai Latvija sāktu atkrastes vēja enerģijas izmantošanu jau praktiski? Ir vairāki jautājumi, kas vēl jāatrisina: elektroenerģijas pārvades tīkla stiprināšana, normatīvais regulējums, ostu infrastruktūras pielāgošana un cilvēkresursu pieejamība. Tie ir izaicinājumi, un jāsāk ar kvalitatīvu diskusiju starp iesaistītajām pusēm. To kopā ar Baltijas jūras baseina valstu ekspertiem, nozares vadošajiem speciālistiem un politikas veidotājiem aprīļa vidū sāksim Baltijas lielākajā vēja enerģijas konferencē. Veiksmīgs dialogs ir tikai pirmais solis ceļā uz reāliem risinājumiem, bet ar to ir jāsāk.

 

Autors ir Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs

Komentāri (5)

Sskaisle 12.03.2023. 13.46

Nāburgs taču bija airbaltic valdē,kad to izsaimniekoja, caur to no v.budžeta izkrāpa miljonus.
Un nākošais- kādi ir līgumi ar investoriem- cik tie ir izdevīgi Valstij.

Līdz šim šādas runas ir puerādījušas sekojošo – jo vairāk sola, jo skaidrs, ka vairāk ņems. Lai neteiktu nesaudzīgāk un tiešāk.

Tā kā es šai korumpantu un zagļu varai, kas šobrīd valda Latvijā, neticu.

Arī par oik mūs turpina krāpt, par Skultes termināli, par ST, Latvenergo.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 10.03.2023. 15.43

То есть шведы просто “забили” за “нельзя выделять один регион, это разрушает конкуренцию”? Или на самом деле это просто нашим чиновникам лень выбирать преференции для своих же предприятий, проще сказать “ЕС не разрешает kropļot konkurenci”? Это во-первых
Во-вторых, при чем тут дешевая энергия и ветряки? У нас есть свои ГЭС, которые тоже производят дешевую энергию, которая не зависит от цены на газ. Но что-то я не заметил, что у нас были дешевле цены. Ответ всегда был один-ну это же биржевые цены! С чего это вдруг от ветряков будет дешевая энергия, если все через Норд пул пойдет как и сейчас?

0
0
Atbildēt

0

QAnon 10.03.2023. 11.52

Lēta elektroenerģija un morālo invalīdu un sodomītu notirgotās OIK atļaujas nekā neiet kopā. Sodīt ar nāvi kaut vienu apzinātu kaitnieku un par korupciju ar bargu cietumsodu un mantas konfiskāciju visus OIK beneficiārus un gada laikā elektrības cena jau būs par 25% mazāka, bet ja kaitnieki apzināsies, ka tos par noziegumiem pret valsti var sagaidīt nāves sods, elektrības cena būs vēl zemāka un Latvija 3 gadu laikā varētu kļūt pilnīgi neatkarīga no energo resursu importa. Vēlams būtu visiem politiķiem un ierēdņiem ieviest intelekta cenzu, lai nebūtu kā pie mums, kad pie silēm tiek politiski pareizie diplomēti dunduki, bet pret ienaidniekiem varas koridoros ir nepieciešama Politiskā policija, kuras viens no uzdevumiem būtu veikt poligrāfa testu katram politiķim, ierēdnim, armijniekam vai policistam uz kuru ir kritusi aizdomu ēna, vai izlozes kārtā. Pašus testa veicējus būtu jāpakļauj testiem mūsu sabiedroto speciāliem dienestiem. Šodien tie varētu būt Polijas vai Apvienotās Karalistes speciālie dienesti, bet noteikti ne ASV, Francijas vai Vācijas.

0
0
Atbildēt

1

    kolpants > QAnon 10.03.2023. 15.44

    Шикарная идея! не забудь только и NA политиков через полиграф провести))

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 10.03.2023. 17.04

    Bet, protams, ja kāds izrādīsies nodevējs, kas ir pilnīgi iespējams, kā bija ar Bordānu, tāds ir pelnījis tādu pat sodu, kā kremļa zagļu un žuļiku un slepkavu un pedofīlu parķijas pārstāvji Latvijā: LPV un “Stabilitātei” un tā sauktie latvieši, kas 95% gadījumos balsoja Vienoti & Saskaņoti ar SC un viņa dzimtai arī jābūt deklasētai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu