Branda jautājumi • IR.lv

Branda jautājumi

2
Ieva Segliņa. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Dažas dienas pēc ilgi gaidītās Branda pirmizrādes Dailes teātra aktrise Ieva Segliņa turpina sev un mums uzdot lielos dzīves jautājumus

Ceru, ka jautājums, kāpēc Brands jaunajā iestudējumā ir sieviete, ir jau atbildēts. Izrādes režisors Viesturs Kairišs uzskatīja, ka mūsdienu sabiedrībā radikāli noskaņota līdera balss pieder sievietei, un redzēja aktrisi Ievu Segliņu, kura spētu šo ārkārtīgi smago un nozīmīgo lomu nospēlēt. Patiesībā dzimumam nav nozīmes. Brands ir cilvēks, kurš uzdod sabiedrībai eksistenciālus un neērtus jautājumus. Viņš ir ideālists, kurš vēlas būvēt jaunu, labāku pasauli un sabiedrību, bet cieš neveiksmi un pats iet bojā, jo aizmirsis par svarīgāko cilvēka un Dieva sadarbības aspektu — žēlsirdību. 

Teātra kritiķi atzīst, ka Branda loma būs īpašs sasniegums un liktenīgs pagrieziens Ievas Segliņas aktrises ceļā. 

Savā prātā Ieva pie lomas strādājusi gadu — jau ilgi pirms tam, kad sākās aktīvais mēģinājumu darbs. Grūtākais bijis nekrist panikā no apziņas, cik šī izrāde būs nozīmīga Dailes teātrim, jo iepriekšējais 1975. gada iestudējums (režisors Arnolds Liniņš) iekļauts Latvijas Kultūras kanonā. Turklāt viņai jākāpj uz skatuves kopā ar leģendārā iestudējuma galveno lomu atveidotājiem Juri Strengu un Olgu Dreģi. 

Kad Ievu Segliņu uzrunāju intervijai dažas dienas pirms ģenerālmēģinājuma, viņa runā ar piepūli un kā no citas galaktikas — pārgurusi un vienlaikus spēkpilna, it kā ārpus pasaules esoša. «Darbs pie Branda manā galvā turpinās. Naktīs ceļos pierakstīt idejas, kas man būtu jāizdara citādi nākamajā izrādē. Domāju, ka līdz šī iestudējuma mūža galam meklēšu un atklāšu jaunas šķautnes, jo tieši tāds ir Brands,» viņa saka.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu