Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Gads kara ēnā. Gads, kurā pa visu dzīves diapazonu esam piedzīvojuši visplašākās amplitūdas svārstības no personīgām emocijām līdz gāzes un elektrības cenām. Arī dažkārt nepamanītu pozitīvu pārsteigumu gads, kurā atrodam ideālisma un spēka rezerves, par kurām mierīgākos laikos varbūt bijām sākuši šaubīties.

Spēcīgākā vietā šajā žurnālā parādās intervijā ar Robertu Strīpnieku. Pērn 24. februāra rītā viņš tikai nedaudz vairāk nekā mēnesi bija lielā lauksaimniecības kooperatīva Latraps vadītāja amatā, kā pats atzīst, tikai vēl sāka apgūt šīs jomas nianses, kuras ļoti atšķiras gadu desmitos no saknēm līdz galotnei iepazītajā mežsaimniecībā. Taču jau tajā pašā rītā viņam bija skaidrs — visa sadarbība ar Krieviju ir jāpārtrauc. Negaidot ne valsts norādes, ne kādu sankciju ieviešanu.

Ziņās, protams, vairāk dzirdam par tiem, kuriem svarīgākais ir īstermiņa peļņa, sankciju un citu aizliegumu apiešana un dažādas shēmas. Strīpnieks ir viens no daudziem uzņēmējiem, kuru stāja un atbalsts Ukrainai kopš Krievijas uzbrukuma sākuma iedvesmo un rada pārliecību, ka ar vērtībām mums viss ir kārtībā. Ja kādam tas ir pārsteigums, tad noteikti vislabākajā nozīmē.

Taču aizgājušais gads nesis arī citas negaidīti pozitīvas ziņas. Kad latvietis saka «eksports», tad parasti domā — sviests, bekons un apaļkoki. Tomēr šis no ulmaņlaikiem nākušais priekšstats jau sen vairs neatspoguļo patieso Latvijas tirdzniecības profilu, kurā pēdējos gados vienu no redzamākajām vietām ieņem daudzveidīgais un dažkārt pat grūti tveramais apzīmējums «biznesa pakalpojumi». 2021. gadā šajā statistikas ailītē iekļautais eksports bija 1,35 miljardi eiro, un pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos tas pieauga vēl par 44%, salīdzinot ar to pašu periodu iepriekšējā gadā. Žurnālā cenšamies atšķetināt, kas ir šie jaunie pakalpojumi, kuri 21. gadsimtā solās būt krietni ienesīgāki par tradicionālajiem mežā un kūtī iegūtajiem produktiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu