Kāda neraža! • IR.lv

Kāda neraža!

Egija Gailuma: «Šī gada laikā esmu sapratusi, ka elektroauto kopiena Latvijā ir ārkārtīgi neiecietīga, pat agresīva. Cīņa par vietu uzlādes stacijā brīžam kļūst tiešām neglīta. Taču tā nav cilvēku, bet infrastruktūras vaina valsts līmenī.» Foto no personīgā arhīva
Laura Dumbere

Žurnālā Ir Nauda sākam jaunu rubriku — stāstus par nopietnām grūtībām un neražām, kas jāpiedzīvo Latvijas uzņēmējiem. Pirmā ar savu pieredzi piekrita dalīties Egija Gailuma, kuras uzņēmums OX Drive piedāvā nomāt elektroauto Tesla

Šoruden Egija Gailuma uzstājās Fuckup Nights Riga pasākumā, kārtīgi izsmīdinot publiku. Tomēr vispirms jāpaskaidro, kas ir Fuckup Nights jeb Neražu nakšu kustība.

Tā sākās 2012. gadā Meksikā, kad neliels draugu pulciņš nolēma regulāri tikties, lai dalītos savos uzņēmējdarbības neveiksmes stāstos. Viņu rīkotie vakari kļuva ārkārtīgi populāri, un tradīciju pārņēma arī citas valstis. Šobrīd Fuckup Nights kļuvusi par globālu kustību, kurā iesaistījies vairāk nekā miljons dalībnieku visā pasaulē — Neražu naktis tiek rīkotas 215 pilsētās 62 valstīs, un publika gatava maksāt par biļetēm, lai klausītos bēdu stāstu stāvizrādes. Uzņēmēji un pat valsts amatpersonas tajās atklāj gan mazas un smieklīgas ķezas, gan nopietnas katastrofas. 

Tie ir stāsti par lauztiem līgumiem, atsauktiem produktiem, negodīgiem partneriem vai klientiem, arī parādiem un bankrotiem. Bēdas tiek pasniegtas ar humoru un pašironiju. Brīžam publika zālē burtiski rēc, bet reizēm valda domīgs klusums, jo dzirdētais nudien nav smieklīgs. Lielākā šo vakaru vērtība ir runātāju apbrīnojamā atklātības pakāpe.

Neražu nakšu tradīciju uz Latviju pirms sešiem gadiem atveda Luīze Jansone. Studējot biznesu un ekonomiku Portugālē, viņa jutusies nogurusi no nemitīgās sāncensības un pat iedomības atmosfēras, kas valdījusi studentu starpā. «Visi lasīja grāmatas par līderību un 12 soļiem uz veiksmi, jaunieši 20 gadu vecumā jau jutās kā nākamie pasaules valdnieki un miljonāri. Mani tas nomāca. Nejauši internetā uzgāju Fuckup Nights ierakstus un sapratu — lūk, tā ir godīga realitāte! Šādus vakarus vajadzētu rīkot arī Rīgā!» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu