TikTok, Meta un globālā izpārdošana • IR.lv

TikTok, Meta un globālā izpārdošana

Ilustrācija — Freepik
Sergejs Pavlovs*

Katastrofāls tehnoloģiju gigantu akciju vērtības kritums daudziem investoriem ir radījis sajūtu, ka šobrīd cenas ir tik zemas, ka pienācis īstais laiks pirkt. No otras puses, ilgstoši kritumi, tieši otrādi, var radīt paralizējošu efektu: ja nu rīt atlaides būs vēl lielākas?

Uzņēmuma Meta akcijas pēdējā gada laikā ir kļuvušas trīsreiz lētākas, no maksimuma — 352 dolāriem — nokrītot līdz 112 pašlaik (šeit un turpmāk — pēdējā cena fiksēta 23. novembrī), kas atbilst 2016. gada līmenim. Tātad viss pēdējo sešu gadu pieaugums biržā ir pagaisis gada laikā. 

Amazon akcija šobrīd maksā 94 dolārus — tas ir kritums par gandrīz 50%, salīdzinot ar 2019. gada līmeni. Alphabet (Google) akcija maksā 96 dolārus — kā 2021. gada sākumā — un vismaz par trešdaļu lētāk nekā augstākā cena pēdējo 12 mēnešu laikā. Salīdzinājumam: Apple gada laikā zaudēja tikai 20% (no maksimālās vērtības) — tehnoloģiju jomā tas šobrīd ir gandrīz vai stabilitātes etalons.

Protams, šādi kritumi daudziem liek aizdomāties, vai nav pienācis laiks izmantot «atlaižu sezonu» akciju pirkšanai. «Investīciju aptauja. Pēc šāda cenu krituma es novembrī pirktu: Meta, Amazon, Alphabet, kaut ko citu» — šādu ekspresaptauju Twitter novembra sākumā veica finanšu tirgus eksperts Andris Lāriņš.

Aptaujā piedalījās 72 cilvēki, un 25% balsoja par Amazon un Alphabet pirkšanu, vēl 19% izvēlējās Metu (Facebook, Instagram un WhatsApp), bet atlikušais 31% — «citu». Tiesa, izvēli «es gan nepirktu» aptauja nepiedāvāja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu