
Baiba Grīnberga, SIA Manas garšas īpašniece. Foto — Māris Arbidāns
Uzņēmums Manas garšas atrod un atved uz Latviju gan jau ierastas garšvielas, gan nezināmas, tās sver, mēra, jauc un rada jaunas, īpašas garšas
Izkāpjot no auto Ogrē, Akmeņu ielā, tūlīt sajūtu to skurbinoši krāsaino smaržu jūkli, kāds parasti valda Austrumu tirgos. Mana smaržu izjūta nav tik labi uzasināta, lai atšķirtu katru no tām, bet pavisam skaidri jūtu rozmarīnu, kumīnu un šķipsniņu citrusu. Gaiss no garšvielu aromāta šķiet biezs, un man nav nekādu šaubu, ka esmu uzmeklējusi īsto vietu.
Manas garšas vadītāja uztura speciāliste un fizioloģe Baiba Grīnberga mani sagaida garšvielu veikalā, kur plauktos izkārtotas dažādas paciņas, kārbiņas, kolbiņas un kastītes. Noliktavas telpā pa perimetru stāv plaukti, kuros izkārtoti desmitiem, varbūt pat simtiem plastmasas spaiņu ar garšvielu nosaukumiem un tikai Manu garšu darbiniecēm saprotamām ciparu virknēm uz tiem. Uz galda gandrīz telpas centrā kaudzītē sakrauti garšvielu iepakojumi, redzami daži spaiņi ar vircēm un svari. Tur top interneta veikalā tikko saņemtais pasūtījums. Kāda kundze izvēlējusies garšvielas omletei ar šitake, aļģu sāli un kūpināto sāli 20 gramu iepakojumā. Tas nozīmē, ka kāda no uzņēmuma darbiniecēm tūlīt visas 10 maisījumā paredzētās garšvielas sasvērs pa diviem vai četriem gramiem, kā to paredz recepte. Kā senos laikos aptiekā! Garšvielu maisījumu ar vislielāko sastāvdaļu daudzumu — kopā 19! — desmit gadu vecumā izveidoja Baibas dēls Mārcis. Šis maisījums nosaukts par Mārča garšvielu sprādzienu. Baiba pasmejas — kad kāds to pasūta, sauc Mārci, lai sarežģīto maisījumu jauc pats.