Siets • IR.lv

Siets

Latvijas Valsts prezidenti: Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš, Raimonds Vējonis un Egils Levits
Jana Altenberga

Kā Saeimas vēlēšanās izvēlēties starp 19 kandidātu sarakstiem, un kāpēc vispār jāiet balsot? Ir lūdza mūsu prezidentus pastāstīt, pēc kādiem kritērijiem viņi pirms vēlēšanām atsijā partiju graudus no pelavām

Vaira Vīķe-Freiberga

Kandidātus nekad nevērtēju izolēti, jo tas neko nenozīmē. Jāvērtē partijas — programmas un personas, ko viņi piedāvā. Es automātiski izsvītrotu visus, kam nav augstākās izglītības. Saeimas darbs ir nopietns, tas prasa spēju koncentrēties, strādāt ilgas stundas, lasīt daudz dokumentu. Izglītība cilvēkus tam sagatavo.

Protams, vēl svarīgi — kas ir zināms par šī cilvēka dzīves gājumu? Ko kandidāts ir sasniedzis līdz šim, jo viņam ir jāspēj tikt galā ar visiem izaicinājumiem, kas valstij neizbēgami stāvēs priekšā nākamo četru gadu laikā.

Kopš iebrukuma Ukrainā prioritātes ir skaidrākas par skaidru — katrai partijai vispirms ir jāspēj deklarēt savu lojalitāti neatkarīgai Latvijai. Tā nav lieka greznība, jo mūsu vidū ir cilvēki, kas neatzīst Latvijas neatkarību un latviešu tautas tiesības uz savu valsti. Ja kāds neatzīst arī Ukrainas tiesības, tad tādus cilvēkus un viņu grupējumus mēs nevaram atļauties ievēlēt Saeimā!

Ļoti svarīgi, lai mums būtu izglītoti un spējīgi cilvēki, kas ir gatavi palikt Latvijā, — mēs tādus varam sagatavot tikai ar lielāku ieguldījumu izglītībā. Un veselība. Tās manās acīs ir trīs prioritāras jomas: drošība, izglītība, veselība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu