Stipros pamatos balstīts • IR.lv

Stipros pamatos balstīts

Juka Rislaki. Starp dzīvību un nāvi. Latviešu aģenti Somijas—PSRS spiegošanas karā. Latvijas Mediji, 2022.
Andrejs Gusačenko, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 4

Rakstnieks, žurnālists un mākslinieks Juka Rislaki (Jukka Rislakki) ir populārākais mūsdienu somu autors Latvijā. Rislaki raksta par Latvijas un Somijas, daļēji arī par Krievijas un PSRS vēsturi, rūpīgi analizēdams notikumus un pievērsdams uzmanību vēstures mītu nojaukšanai. Arī jaunākajā darbā Starp dzīvību un nāvi, kas latviski izdots maijā, autors savu stāstu veidojis uz stingriem vēstures avotu un zinātniskās literatūras pamatiem. 

Rislaki prasmīgi apvienojis vairāku valstu arhīvu dokumentus, laikabiedru atmiņas un intervijas ar cilvēkiem, kas savulaik strādājuši drošības dienestos, būdami grāmatā minēto notikumu aculiecinieki un dalībnieki. Grāmatas vizuālajam noformējumam izmantotas unikālu dokumentu un citu materiālu fotogrāfijas no rakstnieka kolekcijas. Akadēmisko lasītāju iepriecina dāsnais atsauču klāsts un plaša bibliogrāfija somu, angļu, latviešu, krievu un poļu valodā. Kaut gan Rislaki grāmata pieder pie populārās lasāmvielas jomas, tā neapšaubāmi ir zinātnisks pētījums. Es teiktu: tā tuvojas zinātnisku pētījumu kategorijai. Papildu vērtību tam piešķir dokumentu un Latvijā nepieejamas ārzemju zinātniskās literatūras analīze. Lasītājam lieti noderēs arī grāmatā minēto personu rādītājs.

Īpašas atzinības vērta ir Jukas Rislaki teicamā prasme manevrēt sarežģīto notikumu un cilvēku likteņu samezglotajā specdienestu mijiedarbības un pretdarbības straumē, kas ne vienmēr izdodas pat pieredzējušiem vēsturniekiem. Rakstot par traģisku un maz zināmu vēstures posmu, kura epicentrā atrodas latviešu izcelsmes aģentu darbība starptautiskajās spiegu spēlēs, autors atver Pandoras lādi un līdz ar grāmatas pirmajām lappusēm ierauj lasītāju fundamentālu vēsturisku kolīziju laikmeta notikumu virpulī. Militārās un it īpaši pilsoņu karu vēstures cienītāji labi zina: iedziļinoties tā laika cilvēku dzīves norisēs, kļūst skaidrs, ka viņu biogrāfijas nepieciešams pārvērst filmā — tā būtu krietni aizraujošāka par mūsdienu kinoindustrijas piedāvāto produkciju. Visi Jukas Rislaki grāmatas varoņi un notikumi var droši pretendēt uz daudzsēriju ekranizāciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu