Kremlim objektīvi noderīgie • IR.lv

Kremlim objektīvi noderīgie

4
Aivars Ozoliņš

Amnesty International ir diskvalificējusi sevi kā cilvēktiesību aizsargātāju

Krievija turpina zaudēt kaujaslaukos Ukrainā, toties pagājušonedēļ saņēma varbūt arī pašai, taču daudziem citiem noteikti negaidītu ideoloģisku un morālu atbalstu – starptautiskā cilvēktiesību organizācija Amnesty International (AI) publicēja ziņojumu, kura nosaukums vien ir kā no Kremļa propagandas virsrakstiem: Ukrainas karošanas taktika apdraud civiliedzīvotājus.

Lai kādi «jā, bet» un «nē, tomēr» sekotu, vēstījums ir nepārprotams – cienījamās un ietekmīgās cilvēktiesību organizācijas ieskatā civiliedzīvotājus Ukrainā apdraudot Ukrainas bruņotie spēki.

AI pētīja Krievijas uzbrukumus pilsētām Harkivas, Donbasa un Mikolajivas reģionos laika posmā no aprīļa līdz jūlijam un atrada piecas slimnīcas un 22 skolas, kuras esot de facto izmantotas kā militāras bāzes, proti, tajās atradušies ukraiņu karavīri. Organizācijas ekspertiem (kuri, kā tagad izrādās, ir Tuvo Austrumu un citu reģionu, nevis Ukrainas lietu zinātāji) acīmredzot nešķita svarīgi, ka šajās skolās mācības sen nenotika, bet slimnīcas atradās faktiski kauju zonā. Mūsdienu kara jautājumos viņi nodemonstrēja palaikam gluži neticamu nezināšanu. Nekompetences kronis ir AI ģenerālsekretāres Agneses Kalamāras ieteikums, ka «Ukrainas valdībai nekavējoties jānodrošina, lai tās spēki tiktu izvietoti tālāk no apdzīvotām vietām vai civiliedzīvotāji evakuēti no teritorijām, kur darbojas militāristi».

Proti, Ukrainas armijai jāaiziet no pilsētām, kuru iedzīvotājus tā aizsargā no agresora, jāļauj Krievijas armijai slepkavot kā Bučā vai Irpiņā un jāstājas pretī Krievijas tankiem un artilērijai klajā laukā. Un AI vadītāja laikam nav pamanījusi Ukrainas varasiestāžu pastāvīgos aicinājumus civiliedzīvotājiem evakuēties un mēģinājumus izvest cilvēkus no Krievijas artilērijas un raķešu apšaudītajām apdzīvotajām vietām, kad vien tas kļūst iespējams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu