Žurnāls: Spāņi pirmoreiz parāda uz Latviju atvesto NASAMS sistēmu • IR.lv

Žurnāls: Spāņi pirmoreiz parāda uz Latviju atvesto NASAMS sistēmu

Spāņu karavīrs pie mobilās pretgaisa aizsardzības raķešu palaišanas iekārtas. Foto - Reinis Hofmanis

Jūnija beigās Latvijā iekuģoja pirmā un vienīgā norvēģu ražotā vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System). To vēl pirms NATO samita, kas notika jūnija beigās Madridē, mums apsolīja un piegādāja Spānija. Jaunākajā žurnāla Ir numurā ir ekskluzīvs stāsts no Lielvārdes, kur spāņu karavīri ar šo sistēmu sargā Latvijas debesis.

Līdz spāņiem piederošās NASAMS novietošanai Lielvārdē Latvijas bruņoto spēku rīcībā bija tikai tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas — pār plecu pārmetamās Stinger un uz trijkāja novietojamās RBS-70, kuru darbības rādiuss ir 8—10 kilometri līdz 3—5 kilometru augstumam.

Vidēja darbības rādiusa NASAMS amplitūda ir daudz lielāka. Tā var notriekt lidojošu mērķi — lidmašīnu, helikopteru, kaujas lidmašīnu, lielāku dronu, piemēram, Bayraktar, vai pat spārnoto raķeti — 25 kilometru rādiusā līdz pat desmit kilometru augstumā. Sistēmas radars var identificēt lidaparātus līdz pat 100 kilometru rādiusā.

NASAMS raķetēs, kas ievietotas mobilajā raķešu palaidējā, ir iekšēja navigācija, tā spēj sevi vadīt līdz nospraustajam mērķim, trāpot gandrīz 100% gadījumu.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu