Debesis drošībā • IR.lv

Debesis drošībā

13
Spāņu karavīri pie mobilās pretgaisa aizsardzības raķešu palaišanas iekārtas. Foto — Reinis Hofmanis
Jana Altenberga

Spāņi pirmo reizi parāda uz Latviju atvesto pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS

Kad atkārtoti ierodos Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē pirmdienas rītā, NASAMS raķešu palaidējs un radars vairs nestāv tur, kur to tuvumā apskatījām pirms pāris dienām. «Protams, tas tiek regulāri pārvietots,» uz manu izbrīnu reaģē Spānijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības vienības komandieris majors Huanhe Lahore, kurš dažas minūtes pirms piektdien norunātās tikšanās samežģījis potīti un nonācis slimnīcā. 

Taču pirmdienā viņš ir atpakaļ ierindā un mūsu sarunas laikā pastāvīgi un ar dedzīgu entuziasmu apliecina, ka viņa komanda ir šeit, lai godprātīgi pildītu savu misiju Latvijā, un viņu apņemšanās pret Latvijas valsti un sabiedrību ir stingra un nelokāma. 

Uz jautājumiem par to, cik raķešu viņi uz Latviju ir atveduši un cik šādu pretgaisa sistēmu ir Spānijai, saņemu neizpratnes pilnu skatienu. Drošība šiem spāņiem ir pirmajā vietā, tamdēļ daudzas detaļas viņi man atklāt nedrīkst. 

Spāņi izlīdz

Jūnija beigās Latvijā iekuģoja pirmā un vienīgā norvēģu ražotā vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System). To vēl pirms izšķirošā NATO samita, kas notika jūnija beigās Madridē, mums apsolīja un piegādāja Spānija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu