Arī klusētājiem ir balsis • IR.lv

Arī klusētājiem ir balsis

Vilis Kasims, rakstnieks un tulkotājs

Rūtas Šepetis jaunais romāns ir par mīlestību un vēsturiskajām sāpēm

Romānam Klusējošās strūklakas ir skaidri nosprausts mērķis: iepazīstināt plašu lasītāju loku ar vienkāršo cilvēku dzīvi Spānijas militārās diktatūras laikā pagājušā gadsimta 50. gados. Ar pasauli, kur «visi kaut ko slēpj», sevišķi jau ģenerālisimusa Franko pretinieki un viņu pēcteči. Kur valsts ienaidnieku saraksts ir neizsmeļami plašs un katra godprātīga spāņa pienākums ir viņus apkarot. Kur sievietēm saka: «Mēs esam skaistākas, kad turam muti ciet.» Galu galā, citādi viņām ir bīstami dzīvot šajā pasaulē, kur daudziem jājūtas vainīgiem par savu eksistenci vien.

Šajā pasaulē tad arī mīt puse romāna varoņu. Otra puse ir ASV uzņēmēji un diplomātiskā korpusa pārstāvji, un viņu ģimenes. To vidū arī galvenais varonis — Teksasas naftas barona vienīgā atvase Daniels Metsons. Portālā Goodreads autore raksta, ka šādu cilvēku no malas, no dzimtās ASV, par romāna vēstītāju viņa izvēlējusies tāpēc, ka pašai nav nekādas personiskas saiknes ar Spāniju. Romāns ir balstīts rakstnieces lasītajos un uzklausītajos stāstos, bet par vietējo tā kļūt viņai nav izdevies — tāpat kā tas neizdodas Danielam.

Klusējošo strūklaku autore — lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstniece Rūta Šepetis — latviešu lasītājiem droši vien ir zināma ar romānu Starp pelēkiem toņiem, kas bija veltīts padomju represijām. Lai gan jaunajā romānā komunisma varmācība netiek pieminēta, abām grāmatām ir daudz kopīga. Arī te uzmanības centrā ir autoritāra režīma vienaldzība pret individualitāti un vēlme izmantot cilvēkus šķietami augstāka mērķa vārdā, kas beigu beigās pārvēršas vienkāršā nepieciešamībā sargāt režīmu no sabrukšanas. Un arī šeit viss atklājas pusaudža, topošā mākslinieka acīm, uzsverot nevainības sagrūšanu kā neizbēgamu pieaugšanas daļu šādos apstākļos. No tā izglābt var tikai ģimenes tuvība, iekšējais spēks un romantiskā mīlestība, saka Šepetis.

Tieši mīlestība ir Klusējošo strūklaku sižeta pamatā. Romāns veidojas kā klasisks pelnrušķītes stāsts, nabadzīgai (bet, protams, skaistai un gudrai) spāņu meitenei, republikāņu atvasei Anai «piedāvājot» aizliegto augli — bagāto, labsirdīgo, izskatīgo Danielu. Viņu pakāpeniskā satuvināšanās un attālināšanās, abpusējam pievilkšanās spēkam cīnoties pret sabiedrības šķēršļiem un aizspriedumiem, arī gādā par nenogurstošu lappušu pāršķiršanu. Klusākajos brīžos autore pieslēdzas apakšsižetiem — savādiem notikumiem kādā Madrides bāreņu namā, Anas brāļa labākā drauga sapnim kļūt par matadoru un vēl, un vēl. To līkloči lielākoties nav grūti paredzami, taču notikumu netrūkst, īsās nodaļas ir fokusētas, stāstījums raits, tāpēc aizlasīties ir viegli. Un tad jau pamazām iezīmēsies arī Franko režīma apēnotās dzīves.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu