Ceļojums laikā • IR.lv

Ceļojums laikā

Hoijeres viesu nama telpās atrodas skapis, kas izgatavots 17. gadsimtā. Tas ir sevišķs dārgums, jo atradies Liepājā. Foto — Edgars Pohevičs
Ilze Šķietniece

Hoijeres kundzes viesu nams Liepājā — vēstījums par četriem gadsimtiem un divām ģimenēm

Atverot Hoijeres kundzes viesu nama parādes durvis, acumirklī nonāku 17. gadsimta Liepājā. Kroga apmeklētājus pie tumšiem masīvkoka galdiem apkalpo gruntīga sieva pēc tā laika parauga veidotā apģērbā. Ēdienkartē ir baltā aukstā zupe, cauraudzis ar gemīzēm, siļķe rudzos ar rāceņiem un buberts. Vēl var dabūt divas vai trīs riktes kvasa. 

Ēdieni tiek gatavoti pēc senām receptēm, tāpēc te nevar pasūtīt kartupeļus. Kurzemes hercogs Jēkabs Latvijā tos ieveda tikai 1673. gadā. 

Pēc holandiešu parauga

Hoijeres kundzes viesu nams ir interjera muzejs, kas atvērts pavisam nesen — martā. Pirmajā stāvā var gūt ieskatu telpu iekārtojumā, kāds tas varētu būt bijis 17. gadsimtā. 

Viesu nama istabiņas ir nelielas, bet ar augstiem griestiem. Tas mazliet pārsteidz. Prātā palicis, ka siltuma taupīšanas nolūkā agrāk Latvijā mājās griesti bija zemi. «Bet šī ēka ir būvēta pēc holandiešu parauga,» paskaidro interjera muzeja vadītāja Ieva Dzintare. Nams Kungu ielā 24 ir viens no senākajiem koka dzīvojamo namu paraugiem Liepājā. To būvēja Davids Hoijers, kurš bija apprecējis holandieti Margarētu Ģertrūdi Holstu. Par to, kā viņa šeit nonāca un kāpēc nolēma palikt, muzeja rīcībā ziņu nav. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu