Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

1

Nedēļas notikumi Latvija

Pēc kritikas par policijas darbu pie Uzvaras pieminekļa 9. un 10. maijā iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P) pirmdien paziņoja par demisiju. Viņa uzzinājusi, ka valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) piekāpies Nacionālās apvienības (NA) spiedienam un nav gatavs viņu atbalstīt ministres amatā. Golubeva nolēmusi atgriezties darbā Saeimā. Kariņš koalīciju brīdināja, ka valdības stabilitātes vārdā amatu nāksies atstāt arī ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA). Kariņš ierosināja NA līdz 18. maijam izvirzīt jaunu ekonomikas ministra amata kandidātu.

Par neatbilstošu rīcību 10. maijā pie Uzvaras pieminekļa Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks atstādinājis trīs policijas amatpersonas — iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāju, Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes viena bataljona komandieri, kā arī vienu inspektoru. Viņi tajā dienā bija atbildīgās amatpersonas, kuras uz vietas pieņēma lēmumus par notikumu uzraudzību.

Saeima divos lasījumos pagājušajā nedēļā atbalstīja steidzami virzītos likuma grozījumus, kas atcēla juridiskos šķēršļus Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa nojaukšanai. Par balsoja 68 deputāti, pret bija 18 — lielākoties Saskaņas deputāti un pie frakcijām nepiederošās deputātes Jūlija Stepaņenko un Ļubova Švecova. Dienu vēlāk Rīgas dome lēma nojaukt Uzvaras pieminekli, taču uzskata, ka ir nepieciešams īpašs likums, kas atvieglotu demontāžas procedūru. Svētdien Rīgas domes lēmumu par pieminekļa demontāžu atbalstīja arī Valsts prezidents Egils Levits. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pirmdien nosūtīja notu Krievijas vēstniecībai, ka Latvija apturējusi abu valstu līgumā pantu par memoriālo būvju uzturēšanu.

Piektdien Rātslaukumā notika neliels nesankcionēts mītiņš pret pieminekļa nojaukšanu. Policija aizturēja eiroparlamentārieti Tatjanu Ždanoku un vēl sešus cilvēkus par neatļautu piketēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu