Pēclaiks. Apmaldījušies mežā • IR.lv

Pēclaiks. Apmaldījušies mežā

Braionija Doila, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 2

LAIKĀ PĒC 2020. gada — pēc gada, kura apraksta mēģinājumi nobāl tajā piedzīvoto traģēdiju un krīžu plašuma un dziļuma priekšā — es stāvēju Pembulas ezera piekrastes bēguma joslā, lūkojoties pāri ūdens klajumam uz plandošajiem eikaliptiem. Mirdzošo ūdeni šķērssvītroja molusku rindas, kuru kulināros likteņus bija aizkavējis zoonotisks vīruss, kas apturēja to galveno plēsoņu un dzīvotni apdraudošo oglekļa izmešu nepārtraukto pieaugumu. Saule, pakāpusies augstu, karsēja. Vīri nesa makšķeres uz laivu piestātnēm, un jauna ģimene bija iekārtojusies piknikam piekalnē aiz manis. Te nebija redzamu postījumu, nekas neliecināja par to, kā nelielas un atšķirīgas kopienas, ekonomikas, vides un ekosistēmas savstarpēji top saistītas krīzē un ejot tai cauri. 

Pagājušo reizi pie šī ezera pabiju pirms diviem gadiem, iespējams, tā bija pēdējā reize, kad jutos nesarežģīti laimīga. Tolaik pa piekrastes ceļu biju atbraukusi no Melburnas, lai mācītos audzēt austeres. Austeres bija mana jaunā un kaismīgā apsēstība. Austeres ar vīnu un sarunām. Austeres kā vainas sajūtas neaptumšots pārtikas avots bez nervu sistēmas, ar augstu dzelzs līmeni. Austeres kā filtrācijas sistēmas, kas izlaiž piesārņojumu cauri saviem mazajiem ķermenīšiem. Es izsapņoju stāstu par austerēm, kas atrod un sagremo cilvēkiem nāvējošu patogēnu. Vienlaikus izsapņoju Austrālijai raksturīgu jaunas dzīves sākumu: ka es un mans mīļotais varētu pārcelties uz kādu vietu ūdens tuvumā un tur uziet pilsētā šķietami tik netveramo laimi. Ka mēs kaut kur atradīsim jaunu dzīvi, ko attālums paspilgtinās un vienkāršos.

Marks — fermeris, kurš pieņēma mani kā «pavecu stažieri», skeptiski noskaņots un sievas piespiests, ierādīja man, kā apgriezt maisus, sašķirot jaunās austeres pēc lieluma, noplēst negantos divvāku moluskus no aprūsējušajiem rāmjiem, to augšanas balstiem, un — tas bija mans mīļākais uzdevums — kā ar āmuru sadauzīt neglītos gliemežvākus, panākot restorāna līmeņa estētiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu