Toms Deimonds Barvidis, jauno rakstnieku konkursa uzvarētājs • IR.lv

Toms Deimonds Barvidis, jauno rakstnieku konkursa uzvarētājs

Toms Deimonds Barvidis strādā IT un projektu vadības nozarē, bet paralēli tam uzrakstījis jau četrus fantastikas žanra romānus, ko neviens vēl nav lasījis. Drīzumā viņa grāmata Zaļā dzīle nonāks pie lasītājiem. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Kad pirms gada lasīšanas veicināšanas projekts Bibliotēka izsludināja romānu konkursu vēl nepublicētiem rakstniekiem, Tomam Deimondam Barvidim par pieteikšanos nebija divu domu. Konkursā uzvarējušā darba Zaļā dzīle manuskriptu, kas tiks izdots ar Baltic International Bank finansiālu atbalstu, Toms bija sācis rakstīt pirms pāris gadiem. «50 procenti bija uzrakstīti, bet iestigu un apstājos. Kādu brīdi aktīvi meklēju kaut ko, kas motivētu darbu pabeigt. Ieraugot ziņu par konkursu, sapratu: tā ir perfekta iespēja nospraust termiņu, līdz kuram darbu novest līdz galam.» 

Vienas no Toma spilgtākajām bērnības atmiņām ir par pirmo datoru, ar kuru septiņgadīgais puika rakstīja stāstus par ģimenes kaķiem. Tagad pret rakstīšanu Toms izturas organizēti. Idejas, kas ģenerējas gandrīz nemitīgi, viņš apkopo Google Drive dokumentā, kam nu jau ir ap 100 lapu. «Kad esmu atradis ideju kopu, kas savā starpā līmējas, sāku domāt par garākām sižeta līknēm.» Toms vairākkārt piedalījies starptautiskajā izaicinājumā NaNoWriMo (National Novel Writing Month) — ik gadu no 1. līdz 30. novembrim jāuzraksta vismaz 50 tūkstošu vārdu darbs. Savukārt romāna konkursa laikā Toms rakstīja vismaz piecas dienas nedēļā. «Katru dienu uzrakstīto vārdu skaitu ierakstīju Excel. Tabula izrēķināja, kāds būs potenciālais vārdu skaits un kāds ir vidējais rakstīšanas ātrums. Līknes un tabulas mani motivē.»

Līdz šim internetžurnālos publicēti daži Toma dzejas darbi, taču viņa skapī izdrukāti glabājas veseli četri romāna apjoma manuskripti, ko neviens vēl nav lasījis. Arī jaunā rakstnieka godalgoto manuskriptu pilnā apjomā līdz šim lasījuši tikai konkursa pēdējās kārtas vērtētāji — izdevniecības Dienas Grāmata redaktori, kas trim finālistiem sniedza komentārus un atsauksmes, pēc kuriem trīs mēnešu laikā rakstnieki savus darbus uzlaboja.

Toms vēl nezina, kad darbs sasniegs lasītājus, taču ieskicē, ko varam sagaidīt. Grāmatas sižeta līnija seko trim galvenajiem varoņiem — 11 gadus vecam zēnam, vecam vīram un jaunai sievietei. «Darbība noris izdomātā pasaulē, kam nav nekādas saistības ar Zemi. Tā nav ne sena pagātne, ne postapokaliptika vai alternatīva dimensija.» Toma radītā pasaule ir sadalīta divās daļās — pirmā ir liels, neauglīgs līdzenums, ko dēvē par tīrumu. «Bet tur, kur normālā pasaulē būtu okeāni un jūras, ir šķietami bezgalīgs mūžamežs — zaļā dzīle,» videozvanā stāsta Toms. Viņš pats atrodas gandrīz vai mūžamežā — dzīvoklis ir pilns ar augiem. «Man ļoti patīk viss, kas aug no zemes. Džungļi ir arī manā dzīvoklī.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu