Līdera loma krīzē • IR.lv

Līdera loma krīzē

Katrīna Ošleja

No vadītāja gaida, ka viņš būs darbinieku drošais balsts, kuram pietiks spēka izturēt citu emocijas, biznesa zaudējumus un atrast risinājumus

Mūs visus satricināja kara sākums Ukrainā. Lai gan pagājušas jau vairākas nedēļas un pirmais šoks ir norimis, daudziem joprojām ir grūti fokusēties, viss šķietami zaudējis jēgu. Vadītāju supervīzijas grupās, ko vadu, šobrīd aktīvi reflektējam par daudziem svarīgu jautājumu: kā man kā līderim rīkoties šajā situācijā? Apkopošu domas, pie kurām nonācām.

Krīzes laikos no vadītāja gaida, ka viņš būs drošs balsts visiem organizācijā, viņam pietiks spēka izturēt citu emocijas, biznesa zaudējumus un atrast risinājumus. Cilvēki līderī meklē drosmi, spēju saglabāt pozitīvu redzējumu un rast jaunas iespējas. Viņš ir piemērs citiem. Ja vadītājs demonstrē izlēmīgu uzvedību, arī darbinieki jūtas pasargāti un rīkoties spējīgi. 

Tomēr līderis arī ir cilvēks, arī viņš piedzīvo bailes, neziņu un nedrošību. Starp saviem klientiem pamanu, ka pēc pirmā šoka visgrūtāk atgūties tiem, kuri jau bija izdeguši, paguruši un zaudējuši jēgu savā darbā. Viņi kļuva īpaši ievainojami un jutīgi krīzes sitienā. Nomāktība un bailes kara laikā ir normālas emocijas, ko nevajag noliegt. Tomēr jāseko, lai bailes nekļūst pārmērīgas, radot trauksmi un izsīkumu. Ja tā ir, labāk meklēt profesionālu palīdzību un rūpēties par savu emocionālo līdzsvaru.

Vadītāja centrālajai prioritātei jābūt rūpēm par sevi un saviem resursiem. Kā mēs varam palīdzēt un dot spēku citiem, ja mums pašiem nav resursu! Līdzīgi kā noguruši vecāki nespēj rūpēties par bērniem. Izsīkumā kļūstam viegli nokaitināmi, nespējam vadīt savas emocijas, pieņemt kvalitatīvus lēmumus, esam jutīgi pret katru kairinātāju. Šajā stāvoklī ir grūti arī saskatīt jēgu un rast racionālu rīcības plānu. Vadītājs, kurš spēj parūpēties par sevi, ar savu piemēru demonstrē un iedrošina arī citus organizācijā praktizēt šādas rūpes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu