Attālinātais darbs — vēl apgūstama priekšrocība • IR.lv

Attālinātais darbs — vēl apgūstama priekšrocība

Ilustrācija — Freepik
Antra Ērgle

Pandēmijas ierobežošanai noteiktā prasība samazināt cilvēku klātienes kontaktus mūsu ikdienā strauji ienesa attālināto darbu, kas citviet pasaulē populārs jau vairākas desmitgades. Ir Nauda sāk rakstu sēriju par jaunās tendences ietekmi uzņēmumos, nozarēs un darba tirgū

Attālinātā darba metodes ASV un Eiropā izmantotas kopš 80. gadiem, sākumā galvenokārt mērķējot uz brīvāku, radošāku atmosfēru darbiniekiem un resursu taupīšanu, izvairoties no gara ceļa uz biroju. Tomēr pandēmijas ietekmē pēdējos pāris gados ārpus biroja strādājošo skaits audzis strauji, izceļot gan plusus — jaunas biznesa iespējas un brīvību laika plānošanā —, gan nepilnības — bažas par produktivitātes kritumu un komandas atsvešināšanos.

Vides pārmaiņas

Pasaulē valdošās tendences attālinātā darba ietekmē ir patstāvīga laika plānošana, darbavietu dažādošana, mainīgas vietas birojā, īslaicīgas biroja nomas un kopstrādes telpu attīstība, tiešsaistes sanāksmes, kā arī vairāk mācību un kursu strādājošajiem, secinājis Desktime, kas izstrādājis laika uzskaites programmatūru, kura analizē strādājošo ražīgumu. Dažas tendences izceļas arī pie mums, pieprasot uzņēmumu un darbinieku strauju izaugsmi līdz ar vides un sadarbības pārmaiņām.

Vēl nav zināms, vai Latvijā attālinātais darbs kļūs par pastāvīgu metodi, jo pagaidām nedaudzajos pētījumos tas vērtēts vairāk negatīvi. Daudzu biroju vadītāji steidzina darbiniekus atgriezties ikdienas klātienes saskarsmē, tiklīdz tas būs iespējams. Tomēr nekustamo īpašumu tirgus, kas vairāk pakļauts pasaules norišu ietekmei, jau reaģējis uz pārmaiņām, piedāvājot īslaicīgu biroju nomu un vairāk kopstrādes telpu. 

Kopstrāde ir ne tikai resursu taupīšanas paņēmiens, izmantojot labi aprīkota, mūsdienīga biroja telpas noteiktu laikposmu, bet arī jaunās profesionāļu paaudzes ideju ģenerēšanas un uzlādējošas saskarsmes vide. Rīgā pieejami vairāk nekā 4000 m2 kopstrādes telpu — Coworking Riga, Riga TechHub, Teikums, Teodors, Magnēts, Workland, Coworking Double9 un citas. Kopstrādes telpas un īslaicīgi izmantojami biroji ar mūsdienīgām tehnoloģijām pieejami arī citās Latvijas pilsētās gan bibliotēku un radošo centru paspārnē, gan biznesa inkubatoros. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu