«Mēs neesam Ķīna» • IR.lv

«Mēs neesam Ķīna»

1
Krišjānis Kariņš. Foto — Reinis Hofmanis
Nellija Ločmele, Aivars Ozoliņš

Pirms omikrona viļņa katram pašam jāpasargā sevi ar vakcīnu, jo pat stingrs lokdauns nenovērsīs plašu saslimstību, brīdina premjerministrs Krišjānis Kariņš

Bijām sagatavojuši daudz jautājumu premjerministram par aizgājušā gada norisēm, taču 22. decembrī Ministru kabinetā runājām galvenoties par divām sērgām: Covid-19 un Putina imperiālismu. Par abām Kariņam vienmēr ir daudz, ko teikt. Atturīgāks viņš ir par attiecībām ar koalīcijas partijām, kuras palaikam traucējušas laikus pieņemt sabiedrībai vajadzīgus lēmumus.

Gada laikā no Covid-19 Latvijā nomiruši vairāk nekā četri tūkstoši cilvēku. Kad atskatāties uz šo gadu, vai atzīstat kādas kļūdas, ko valdība pieļāvusi?
Nepilnību ir ļoti daudz. Lielākā kļūda pašā sākumā — neiepirka vakcīnas, Veselības ministrijas pārstāvis faktiski atteicās no vairāk nekā 800 000 vakcīnu. Par to esam gana dārgi maksājuši, tajā skaitā ar ļoti ilgstošiem ierobežojumiem.

Atsevišķos brīžos, cenšoties pieņemt lēmumus par ierobežojumiem, likās kā pa celmiem. Jo viedokļi politiski ir tik dažādi, arī sabiedrībā, arī ekspertiem. Katrā brīdī mēs pieņēmām to, ko varēja pieņemt. Vai tie bija ideāli lēmumi? Droši vien neviens nebija ideāls. Vai tie bija nepareizi? Es neteiktu, ka jebkurš no tiem bija klaji nepareizs.

Tā ir mūsu valsts konstitucionālā uzbūve, ka civilās krīzēs daudzbalsība padara lēmumu pieņemšanu ļoti grūtu. Vai es gribētu to mainīt? Radikāli ne. Dzīvot demokrātiskā sistēmā ir jebkurā gadījumā labāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu