Lai pievēršas dzīvei! • IR.lv

Lai pievēršas dzīvei!

2
Ilze Sperga: «Lai rakstītu latgaliski, jāmāk to darīt. Lielai daļai latgaliešu autoru tas ir liels izaicinājums.» Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Literāte un grāmatu redaktore Ilze Sperga stāsta, cik daudz literātu raksta latgaliski. Bet ir autori, kuru tekstus redaktori piekrīt publicēt tikai latviski, bet ne latgaliski. Ir latgaliešu autori, kas netiecas kļūt zināmi ārpus Latgales. Savukārt citi publicējas tikai sociālajos tīklos un slēpj savu identitāti. Kāpēc?

Daudzkārtējās latgaliešu kultūras balvas Boņuks laureātes Ilzes Spergas vārds pēdējās nedēļās izskanējis dažādos literāros notikumos. Decembrī literārajā konkursā Latgales prozas lasījumi 2021 trešo vietu ieguva Ilzes Spergas stāsts Nikur, nikur. Latvijas Radio ēterā pirmo reizi atskanēja radiolasījumi latgaliski, tika lasīti stāsti no Spergas stāstu krājuma Dzeiveiba. Ziemassvētkos klajā nāca viņas dzejoļu grāmata bērniem, krāšņi ilustrēta Vuškeņa iz pļovys (Aitiņa pļavā). 

Gada nogalē izdots arī latgaliešu literatūras postmodernista Oskara Seiksta dzejas un īsprozas krājums Vokora vuordi draugim. Grāmatas redaktori — Ilze Sperga un latgaliešu dzejnieks Valentīns Lukaševičs. 

Pērn latgaliešu literatūrā ir bijis milzum daudz notikumu. Latgaliešu kultūras ziņu portālā Lakuga.lv ik mēnesi tika publicēti kāda latgaliešu literāta darbi un Ilzes Spergas intervija ar viņu. Par latgaliešu literatūru runāts arī sarunu festivālā Lampa, dzejnieki Māris Salējs un Kārlis Vērdiņš atdzejoja latgaliešu dzejnieku darbus, sociālajos tīklos kļuva populāri latgaliešu literāti. Šogad viss turpināsies — janvārī klajā nāks Lukaševiča eseju krājums Casnāgu maizeitis.

Vai latgaliešu literatūra pašlaik piedzīvo uzplaukumu?
Drīzāk beidzies protestu un izaicinājumu periods. Tagad ir atklājusies kāda problēma — lai rakstītu latgaliski, jāmāk to darīt. Lielai daļai latgaliešu autoru tas ir liels izaicinājums, jo latgaliešu valodas rakstība jāapgūst pašmācības ceļā. Skolā nav mācīts rakstīt latgaliski. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu