Spēle ir tikai sākusies • IR.lv

Spēle ir tikai sākusies

Vils Taunsends. Foto no privātā arhīva
Juris Kaža

Tehnoloģiju analītiķis Vils Taunsends atklāj, kāds ir 5G tīkla «superspēks» un ka drīz sekos nākamā tīkla paaudze

Datu tīkli jau labu laiku ir sabiedrības dienas kārtībā. Pirmie 19. gadsimtā bija telegrāfa vadi, nedaudz vēlāk parādījās arī telefons. Pagājuši jau vairāki gadu desmiti, kopš inženieri ar vadiem savienoja pirmos lieldatorus, un gandrīz 30 gadus plaši pieejams internets.

Vils Taunsends (Will Townsend) ir ASV kompānijas Moor Insights & Strategy analītiķis ar specializāciju tīklos un to drošībā. Viņš vairākas reizes viesojies Latvijā un nesen attālināti piedalījās arī konferencē 5G Techritory Rīgā. Neilgi pirms tās analītiķis piekrita Zoom sarunā tikties ar Ir Nauda un pastāstīt, kādas iespējas biznesam pavērs tīklu attīstība.

Ko nozīmē būt analītiķim? Ko analītiķi dara, kad nedalās savās pārdomās ar medijiem?
Es nedomāju, ka mana ģimene patiešām saprot, ko es daru, bet es viņiem saku — kā analītiķim man maksā par viedokli. Lieliski, jo maksā par to, ko agrāk stāstīju par velti. Mēs veicam lielu konsultatīvu darbu tehnoloģiju uzņēmumiem. Tātad, ja jūs nosauktu kādu pazīstamu tehnoloģiju uzņēmumu, visticamāk, atklātos, ka mēs (Moor Insights & Strategy) esam konsultējuši to, esam veikuši darbu šī uzņēmuma labā vai sadarbojušies ar to.

Kad 80. gados strādāju amerikāņu ziņu aģentūras birojā Vācijā, visi mūsu serveri bija savienoti ar vadiem, kas, iespējams, datus pārsūtīja Ethernet tehnoloģijā. Kopš tā laika tīklu tehnoloģijas ir krietni attīstījušās. Vadu tīkli vairs nebūt nav vienīgie, ir arī optiskie un nu jau arī 5G bezvadu tīkli.
Manuprāt, pēdējo gadu laikā lielākais progress tīklu tehnoloģijās ir programmatūras rīku ieviešana, kas ļauj operatoriem virtualizēt šos savienojumus. Tas veicina pakalpojumu mērogošanu un labāku to kvalitāti. Varam runāt arī par mākoņrisinājumiem, ko daudz izmanto, ieviešot 5G tehnoloģijas ASV. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu