Mazinās tradicionālo nozaru loma • IR.lv

Mazinās tradicionālo nozaru loma

Kaspars Rožkalns, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors

Latvijas ekonomika pēdējos gados strauji mainās. Mazinās vairāku tradicionālo nozaru loma, un ienāk jaunas. Tas lielā mērā saistīts ar valsts reindustrializācijas politiku, arvien lielāku uzsvaru liekot uz viedajām specializācijām, kas ar inovāciju starpniecību rada jaunus augstas pievienotās vērtības produktus.

Spilgts piemērs šajā ziņā ir skaņu aprīkojuma ražotāji, kuri savā jomā ir vieni no vadošajiem pasaulē. Mūsu inženieri jau vēsturiski ir apliecinājuši prasmi radīt unikālus nišas produktus, un audionozare ir viena no tām, kurā mums patiešām ir, ar ko lepoties. Panākumi konkrētā nozarē piesaista gan vietējos, gan ārvalstu talantus, kuri ar lielu enerģiju strādā pie esošo produktu pilnveidošanas un jaunu radīšanas. Šajās komandās apvienojas inženieri, programmētāji, mārketinga un citu nozaru speciālisti. Būtiska ir sadarbība arī ar zinātniskajām institūcijām, veidojot vienotu ekosistēmu. No valsts pārvaldes puses esam gatavi piedāvāt dažādus atbalsta instrumentus uzņēmumiem, kuri strādā pēc šāda modeļa.

Jau šobrīd Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā ir pieejams inovāciju vaučeru atbalsts, līdzfinansējums zinātnes atklājumu komercializācijai un produktu virzīšanai tirgū.

Mūsu uzņēmēji ir apliecinājuši, ka spēj radīt unikālus produktus, tomēr, lai sasniegtu nākamo līmeni un mērogotu savu biznesu plašākai auditorijai, ir jāstrādā pie investīciju piesaistes un ražošanas jaudu attīstības. Bieži vien tas ir saistīts ar riskiem pazemināt savu produktu kvalitāti, un daudzi uzņēmumi mērķtiecīgi turpina strādāt savā nišā, nemaz nepretendējot kļūt par masu produktu ražotājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu