Līderos — ražošana • IR.lv

Līderos — ražošana

Kārlis Krastiņš, Prudentia vadošais partneris

Mēs esam patiesi gandarīti, ka pirms 16 gadiem Latvijā sāktā iniciatīva, pateicoties Prudentia komandai un Confidentus birojam, izaugusi par Baltijas līmeņa projektu. Baltijas TOP30 ir savā ziņā unikāla analītiska informācija, kas ne tikai ļauj sabiedrībai dziļāk ielūkoties katra sarakstā iekļautā uzņēmuma finanšu rezultātos, bet arī veicina Baltijas valstu uzņēmumu konkurētspēju globālā mērogā.

Baltijas TOP30 atspoguļo vērtīgāko Baltijas uzņēmumu biznesa vērtību (enterprise value). Katrs uzņēmums pats ir izvēlējies, kāds ir tā biznesa finansējuma modelis, cik daudz tas izmanto kapitālu, cik aizņēmumus, kāda ir tā dividenžu politika. Ar to mūsu TOP30 atšķiras no kapitāla vērtības jeb kapitalizācijas, kas tiek atspoguļota biržās. Uzņēmumiem, kas tiek kotēti, TOP30 mēs atspoguļojam biznesa vērtību pēc biržas vērtības, summētas ar neto finanšu saistībām.

1. vietas ieguvēja ir Lietuvā bāzētā uzņēmumu grupa Vilniaus Prekyba. Tas topa veidotājiem nav liels pārsteigums, jo grupai ir ambiciozi izaugsmes plāni, kurus tai arī izdodas realizēt. Grupa darbojas sešās valstīs, nodarbina aptuveni 42 tūkstošus darbinieku, tās kopējais apgrozījums 2020. gadā bija 5,268 miljardi eiro. Vilniaus Prekyba ir vienīgais uzņēmums Baltijā, kura EBITDA pārsniedz 500 miljonus eiro. TOP30 metodoloģijā EBITDA ir būtiska loma. Grupa ir gan dabiski augusi, gan iegādājusies vairākus būtiskus uzņēmumus, tam izmantojusi gan kapitālu, gan aizņēmumus. 

Kopumā TOP30 nozaru griezumā uzrāda diezgan objektīvu ainu, trīs vērtības ziņā vadošās nozares ir ražošana, finanšu pakalpojumi un komunālie pakalpojumi, katra no tām veido aptuveni 20%no TOP30 kopējās vērtības. Tad seko tirdzniecība ar 14,9%, transports un loģistika ar 11,2%, tehnoloģiju un telekomunikācijas nozare ar 8,2% u. c.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu