Diena slimnīcas Covid nodaļā. Reportāža • IR.lv

Diena slimnīcas Covid nodaļā. Reportāža

1
Māsu posteņa monitorā var sekot palātās izvietotajām novērošanas kamerām. Uz 5. palātu tikko pārvests Juris no intensīvās terapijas. Foto – Reinis Hofmanis

Dienā, kad uzzinājām melnāko pandēmijas laika statistiku — 64 vīrusa nogalinātie vienā diennaktī —, Gaiļezera slimnīcas ārsti atļāva Ir vairākas stundas klātienē skatīt Covid-19 nodaļas saspringto ikdienu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas septītajā stāvā atrodas 85. nodaļa — tā ir tikai viena no šeit ierīkotajām Covid-19 nodaļām, kur ārstējas pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu. Kopš tās atvēršanas pērn oktobrī nodaļa ne dienu nav bijusi tukša. Vismaz viens pacients te atradies arī vasarā, kad saslimšanas rādītāji bija krietni zemāki.

Dienā, kad ierodamies nodaļā, no 14 palātās izvietotajām 48 gultām brīvas ir tikai septiņas. Divas atbrīvojušās naktī — pacienti nomiruši. Slimnīcā kopumā diennakts laikā nomiruši 20, bet visā valstī — 64. Tas ir pandēmijas melnais rekords, ar ko 28. oktobris ieiet vēsturē. Kopumā Latvijā šobrīd sasniegts augstākais mirstības līmenis no Covid-19, kāds jebkad pandēmijas laikā bijis Baltijas valstīs. Septiņu dienu vidējais mirušo skaits uz miljonu iedzīvotāju Latvijā ir 18, kamēr Lietuvā — 12, Igaunijā — astoņi, bet visā ES vidēji — trīs vīrusa nogalinātie.

Ir žurnālisti un fotogrāfu sagaida nodaļas vadītāja un virsārste Monta Madelāne, kura atbild par visām Covid-19 nodaļām slimnīcā. Viņa sagādā vienreizlietojamos kostīmus — bikses, kreklu, halātu, kā arī gumijas kurpes. «Pats svarīgākais ir maska. Te blakus ir palātas, kur iet pie pacientiem. Tas nozīmē, ka gaisā kaut neliela vīrusa cirkulācija teorētiski var būt,» brīdina Madelāne.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

not mii 04.11.2021. 10.57

kāds turpinājums šitam pastāstiņam – Let’s go Brandon? Vai arī – Dievs svētī trum, trum , trum – tūlīt svētki – lies zelta lietutiņš.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu