Ulmaņa taisnība • IR.lv

Ulmaņa taisnība

Juris Prikulis, Domuzīme

Juris Prikulis ir vēsturnieks un politologs, filozofijas zinātņu doktors. Pēta Latvijas politiskās un ekonomiskās attīstības jautājumus, ir Baltijas–Ziemeļu pētījumu centra direktors un Latvijas Okupācijas izpētes biedrības konsultatīvās padomes loceklis.

 

Apvainojumi pronacistiskā nostājā un rīcībā ir odiozi meli

Mūsdienu Krievijā visai bieži tiražēti apmelojoši viedokļi par Latvijas autoritārā vadoņa Kārļa Ulmaņa it kā provācisko politiku 1939. un 1940. gadā. No staļinisma perioda mantotais mīts joprojām tiek izmantots Krievijas valdības oficiālajos skaidrojumos par tā laika Padomju Savienības politiku pret Baltijas valstīm. 

Līdz šim publicētās arhīvu liecības pārliecinoši apstiprina Ulmaņa ārpolitikas konsekvento antinacistisko nostāju, ko noteica Latvijas valsts pastāvēšanas intereses. Tomēr Krievijā un arī dažviet citur kā jaunu un rūpīgu pētījumu rezultāts tiek pasniegts staļinistu viedoklis par to, ka 30. gadu beigās Kārlis Ulmanis esot īstenojis Hitlera Vācijai «pakļāvīgu neitralitāti». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu