Garīgā nepieciešamība • IR.lv

Garīgā nepieciešamība

Ēriks Kūlis, Domuzīme

Ēriks Kūlis ir daudzu stāstu un romānu autors. Kopš pirmās publikācijas 1962. gadā publicējis vairāk par 50 grāmatām pieaugušajiem un bērniem. Sveicam rakstnieku 80 gadu jubilejā!

 

Otomārs Orbe, kā pats uzskatīja, dzīvoja gandrīz vai akas dibenā. Kā gan citādi varētu nodēvēt viņa mitekli četrstūrainā pagalmā, ko veidoja pirms Pirmā pasaules kara celtie sešstāvu nami. Ducīgais, kā ar cirvi iztēstais vīrs bija dzirdējis, ka allaž patumšajā dzīvoklī pirms viņa reiz dzīvojis vientuļš miera laika sētnieks. Tā darba pienākumi visos laikos bijuši nemainīgi — pulksten piecos uztrūkties no modinātāja spalgās balss un atkarībā no gadalaika ņemt rokās nokaltušu bērzu zaru slotu vai sniega lāpstu. Protams, ielas bija jāslauka arī karu gados, lai kādas valsts karaspēks ienāca vai atkāpās no pilsētas. Otomārs iztēlojās, kā zaldāti bariņos soļojot dziedāja, lādējās vai alkatīgi lūkojās uz vietējām sievietēm, kamēr sētnieks nerimtīgi kustējās darba ritmā viņam uzticētajā ielas posmā. 

Kas attiecas uz Orbes kunga ģimenes stāvokli, viņš bija pārliecināts, ka nedrīkst būt tik egoistisks, lai precētos, jo ikviena maiņa glābšanas stacijā pludmalē viņam varēja būt pēdējā. Daudz reižu viņš ar pēdējiem spēkiem no jūras viļņiem vilka krastā piedzērušu tēvaini vai debespusēs dezorientētu matronu, kas jau grasījās klauvēt pie Pētera vārtiem debesīs. Pavisam vienkārši varēja gadīties, ka Orbes kungs pats kādu vakaru vairs neatgriežas mājās. Un ko tādā gadījumā darītu nelaimīgā atraitne ar bērniem? Augstā atbildības apziņa no viņa jūtu spektra izslēdza jēdzienu «mīlestība». Pietika jau ar vienu reizi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu