
Māris un Zane Lāči, SIA Spāres-L saimnieki. Foto — Ieva Salmane
Zane un Māris Lāči audzē bioloģiskos graudus un no pašu ražotajiem miltiem izgatavo makaronus. Šobrīd notiek darbs pie tā dēvētās sublimētās jeb aukstumā žāvētās pārtikas izstrādes, kas ir būtiska kalnos kāpējiem un dabas tūristiem
Par lauksaimniecību Māris domājis, cik vien sevi atceras. Tāpēc tikai loģiski, ka pēc Priekuļu Lauksaimniecības tehnikuma beigšanas 2004. gadā viņš sāka nodarboties ar graudkopību. Audzēja graudus — kviešus, auzas, miežus, rapšus. Strādāja konvencionāli — izmantojot minerālmēslus un dažādas ķimikālijas.
Dažu gadu laikā saimniecība no 100 hektāriem bija ievērojami izaugusi, graudu platības sasniedza jau aptuveni 300 hektāru. Tomēr, kā saka Māris, ieguvums no lauksaimniecības nebija tik liels, kā cerēts. Liela daļa nopelnīto līdzekļu aizgāja par ķīmikālijām.