Koncentrēties uz tūlītējiem ieguvumiem • IR.lv

Koncentrēties uz tūlītējiem ieguvumiem

Katrīna Ošleja

Vadītājam var būt izšķirīga loma, pārliecinot savus darbiniekus vakcinēties, lai pasargātu ne tikai savu un tuvinieku veselību, bet arī ļautu uzņēmumam attīstīties

No vienas puses, es priecājos, ka šoruden atkal varu tikties ar klientiem klātienē. No otras puses, jūtu pamatīgu spiedienu, ja uzzinu, ka kāds no cilvēkiem, kas piedalās manis organizētā grupā, nav vakcinējies. Lēmumu pieņemšanā jāsāk ņemt vērā arī ētiski apsvērumi. 

Šobrīd daudziem vadītājiem jāizvēlas starp savu darbinieku, klientu, viņu tuvinieku veselību un cilvēku tiesībām uz brīvu lemšanu par savu ķermeni. Vadītājs vairs nevar balstīties tikai savā personiskajā pārliecībā, jo viņa atbildībā ir arī citu cilvēku ekonomiskā labklājība un veselība. Tāpēc līderi ir spiesti domāt par savu biznesu un tajā iesaistītajiem cilvēkiem daudz plašāk un ilgtermiņā. Kādu iespaidu uz manu biznesu, darbinieku labklājību un klientiem atstās manas izvēles un darbības? Ja es uzspiedīšu vakcināciju, daži vērtīgi darbinieki var iesniegt atlūgumu. Kā tas iespaidos solījumus klientiem? Kāda būs mūsu reputācija, ja mūsu dēļ saslims kāds klients vai darbinieka ģimene? Gribētos cienīt un ievērot visu iesaistīto pušu tiesības un vajadzības. Bet šoreiz tas nav viegli izdarāms. 

Covid-19 delta varianta izplatīšanās un zemie vakcinācijas rādītāji liek domāt, ka, iespējams, būs arī citi, potenciāli vēl bīstamāki varianti. Līdz ar to varam prognozēt periodiskus vīrusa uzliesmojumus nākamajos mēnešos un gados. Kā šajā situācijā darba devēji var izpildīt grūto pienākumu aizsargāt savus darbiniekus, klientus un kopienu, turpinot augt un attīstīties? Kā vadītājam pieņemt saprātīgus lēmumus un rīkoties šajā situācijā?

Meklējot atbildi, vēroju savu klientu organizācijas un arī tendences pasaulē, no kurām varētu mācīties. Daudzus interesē, vai būtu jāievieš obligāta vakcinācija. Piemēri rāda, ka organizācijas, kurās neizbēgami jātiekas ar cilvēkiem klātienē (veselības aprūpes un sociālā darba iestādes, ražotnes u. c.), visbiežāk nosaka obligātu vakcināciju. Tiesa, šādai prasībai jānāk līdzi pamatīgam skaidrojošajam darbam — darbiniekiem tiešām ir jāsaprot, kāpēc tas ir svarīgi, uz kādiem apsvērumiem un zinātniskiem pierādījumiem balstās šis lēmums, kam tas ir svarīgi, kādas tiesības un atbildību kurām grupām tas ietver. Protams, jāņem vērā arī izņēmuma situācijas, ja kādam veselības dēļ nav vēlama vakcinācija. Vakcinācija tiek uztverta kā viens no darba drošības nosacījumiem. Līdzīgi kā dezinficēt instrumentus pirms operācijas vai lietot drošinātājus, strādājot lielā augstumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu