Liedes dziesmas • IR.lv

Liedes dziesmas

Broņislava Martuževa, Domuzīme

Latviešu dzejniece Broņislava Martuževa (1924—2012) PSRS okupācijas laikā bija nacionālās pretošanās kustības dalībniece un politieslodzītā. Pirmos divus dzejoļu krājumus izdeva ar dzejnieces Evas Mārtužas vārdu (pašai publicēt darbus nebija iespējams). Pirmā publikācija ar pašas vārdu bija dzejoļu kopa No dienasgrāmatas žurnālā Karogs (1990).

1974. gadā brālis Ciprians kopā ar māsām Broņislavu un Magdalēnu Martuževām Lubānas tuvumā nopērk Dārziņu mājas. Sāpe par atstātajām tēva mājām gruzd, bet arī jaunā vieta tiek iemīļota. Te no pagalma pat baznīcas tornis redzams, te Aiviekste un tās pieteka Liede. Un Broņislava iemācās «laist šai vietā saknes». Dzejniece atzīst, ka «ūdens, debesis un karstais vasaras vējš atnes pantus — dzejolis tā kā pats no sevis, kā lāse no debesīm nokrīt. Es pati nekad nesajutu, ka es strādāju. Tas bija liels atvieglojums pasacīt to, kas tanī brīdī prātā, to, ko domāju. Man nekad nebija jāizdomā, par ko rakstīt, es nevarēju spēt to, kas notiek, pierakstīt. «Svin svētkus upe mana, / Svin svētkus akmeņi» — es rakstīju pirms daudziem gadiem 18. novembrī. Daba, jā, pat akmeņi ar mani sarunājas. Es tikai pierakstu.»

Ikdiena paiet ierastos lauku cilvēka darbos un cīniņos ar senām kaitēm, dzeja paliek dienasgrāmatā. Šajā periodā ir iekārtota arī klade sarkanos vākos Liedes dziesmas. 1974—1980. Tajā ir daudzi līdz šim krājumos nepublicēti dzejoļi. Dzejniece, par kuras esamību tolaik Latvijā vēl nenojauš, seko līdzi notikumiem literatūrā un 25.12.1975. dienasgrāmatā ieraksta: «Lasu Imanta Ziedoņa Caurvēju. Tīri dārgakmeņi birst. Lasu Jāņa Petera Ceturto grāmatu — vesela dārgumu straume lejas. Kāda jēga vēl pēc viņiem savu mazo lodziņu uz savu mazītiņo pasauli cirst? Tik un tā neviens pa to neskatīsies: mani kalni nav nekādi kalni, un manas lejas — tās esot lejas? Viss sīks un nabadzīgs. Bet mans. Pa šo pasaulīti es gāju. Šajos ledos es lūzu. Te un vienīgi te pavadīju savu mūžu.» 

Anna Egliena

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu