Klusums pirms vētras • IR.lv

Klusums pirms vētras

2
Zīmējums — Freepik
Līga Ozoliņa, speciāli Ir

Valdība rosina pedagogiem, veselības aprūpes un sociālās aprūpes centru darbiniekiem noteikt pienākumu vakcinēties. Kādas varētu būt šāda lēmuma sekas?

Jau ir skaidrs, ka līdz vasaras beigām Latvija nesasniegs iecerēto 70% vakcinācijas aptveri, kas nepieciešama, lai iegūtu pūļa imunitāti. Šobrīd pret Covid-19 vakcinējušies tikai 42% iedzīvotāju (vakcināciju sākuši kopumā 47%), un potēšanās tempi stagnē. Tikmēr divkārt lipīgākais vīrusa delta variants daudzviet pasaulē jau atnesis jaunu saslimstības vilni, un arī Latvijas kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pēdējās nedēļās kāpis no nepilniem 30 līdz 40.

Tomēr, lai sabiedrībai kritiski svarīgos sektoros nodrošinātu iespēju turpināt strādāt arī laikā, kad inficēšanos skaits atsāk augt, Ministru kabinets atbalstījis likumprojektu, kurā noteikts pienākums pedagogiem, veselības aprūpes sektorā nodarbinātajiem un sociālās aprūpes centru darbiniekiem vakcinēties. 

Pirmais solis — lēmums

Svarīgs šis jautājums ir visām jomām, tomēr izšķirošs tas ir izglītībā, jo strauji tuvojas jaunais mācību gads. «Lai saglabātu skolu rīcībspēju, obligāta vakcinācija ir vienīgais risinājums,» pārliecināts ir Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (JV), jo «trešais saslimstības vilnis nenovēršami tuvojas». Pēc viņa teiktā, ja skolotāji nebūs vakcinējušies un slimība izplatīsies izglītības iestādē, skola tiks izsista no normāla darba ritma uz ilgu laiku. Turpretim, ja skolotāji būs vakcinējušies, tad ar šādu pašu scenāriju skola varēs atgriezties normālā režīmā jau aptuveni nedēļas laikā.

«Ir jāsaprot, ka mēs nevaram atļauties neapmeklēt skolu klātienē vēl vienu gadu. Bērniem ir jāiet uz skolu, un ir jānotiek normālam mācību procesam,» uzsver Ašeradens, jo attālinātajām mācībām ir negatīva ietekme gan uz skolēnu mācību rezultātiem, gan bērnu psihoemocionālo veselību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu