Sodu samaksās. Vai labosies? • IR.lv

Sodu samaksās. Vai labosies?

Konkurences padomes pētījums liecina, ka tikai 44% Rīgas iedzīvotāju ir apmierināti ar atkritumu apsaimniekošanu. Ilustrācija — Shutterstock
Ieva Jakone

Rīgas dome vienojusies ar Konkurences padomi maksāt gandrīz miljons eiro lielu sodu par Ušakova laikā noslēgto līgumu ar Tīrīgu. Vai rīdziniekiem tāpēc uzlabosies atkritumu apsaimniekošana?

Rīgas atkritumu tirgus ir kārdinošs bizness, kur koncentrējas puse no valstī radītajiem atkritumiem. Kopš Nila Ušakova (S) vadītā dome jau pirms vairākiem gadiem pavēstīja par ieceri šo gardo kumosu uz 20 gadiem nodot viena spēlētāja rokās, pašai metoties biznesā kā partnerei, raisījušies asi strīdi, un 2019. gadā tie nopietni sašūpoja jau tā skandālu svaidīto Rīgas kuģi. Pilsēta nonāca līdz ārkārtas stāvoklim, kad Konkurences padome neļāva Rīgas spītīgi atbalstītajai Tīrīgai sākt darbu. 

Jaunā pilsētas vadība atzīst, ka līgums bija kļūda, un par to arī piekritusi samaksāt nepilnu miljonu eiro lielu sodu. Tomēr liela daļa iedzīvotāju arī ar jauno atkritumu apsaimniekošanas sistēmu nav apmierināti. Kāpēc rīdzinieki nevar atgriezties pie brīvas iespējas izvēlēties, kas izvedīs viņu miskasti?

Lielā peļņa gar degunu

«Rezultāts ir izcils pašvaldības interesēm,» par izlīgumu, ko dome nupat noslēgusi ar Konkurences padomi (KP), saka pašvaldības Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (A/P, Progresīvie). Protams, neesot veiksmīgi, ka pašvaldība līdz šādam juridiskam konfliktam vispār nonākusi, tomēr pārkāpums ir bijis un prevencijas dēļ kāds sods ir jāpiemēro, viņš izsakās par pusmiljonu eiro lielo naudas sodu Rīgas domei un vēl 385 tūkstošiem eiro pašvaldības uzņēmumam Getliņi EKO. Šis esot principā mazākais iespējamais sods, turklāt uz pašvaldības lielā budžeta fona summa neesot liela. 

Par optimālu sodu dēvē arī Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu