Tur augšā • IR.lv

Tur augšā

Ģeogrāfe un ekskursiju vadītāja Sandra Juzāne. Foto — Gints Ivuškāns
Mārtiņš Galenieks

Eiropas Kosmosa aģentūras izsludinātajā astronautu atlasē pieteicies arī 81 cilvēks no Latvijas. Kopumā par iespēju doties izplatījumā cīnās vairāk nekā 22 000 cilvēku. Ir sarunājas ar dažiem no viņiem, lai uzzinātu, kas viņus vilina kosmosā

Ar Artūru Ābolu sazvanāmies internetā, kādā sestdienas rītā. Viņš tobrīd ir atvaļinājumā Kanāriju salās, lai veselu mēnesi nodarbotos ar vienu no saviem hobijiem — klinšu kāpšanu, un telefona ekrānā, ar žokejcepuri galvā un auskaru ausī, izskatās nedaudz puiciski. Vismaz priekš cilvēka, kurš savu pieteikumu astronautu atlasei pamato ar to, ka ir Latvijas biomedicīnas pētījumu centra vecākais pētnieks un bioloģijas zinātņu doktors. Cilvēks, kura vadītā darba grupa sadarbībā ar Cietvielu fizikas institūtu strādā pie tehnoloģijas, ar kuras palīdzību iespējams audzēt cilvēka plaušu un zarnu šūnas. Tā ļauj, piemēram, izmēģināt zāles, neizmantojot eksperimentus ar dzīvniekiem. Turklāt Artūrs ir arī pieredzējis zemessargs un nirējs.

«Mani kopš bērnības ir interesējusi zinātne. Pārsvarā dzīvības zinātne, bet arī kosmoss,» viņš atbild, kad vaicāju, vai vēlme doties kosmosā varētu būt tieši saistīta ar viņa pētījumiem medicīnā. «Eksperimenti ar lietām, ar kurām nodarbojos, jau šobrīd tiek veikti Starptautiskajā kosmosa stacijā. Taču tas noteikti nav iemesls tam, ka pieteicos. Turklāt atlasē nemeklē zinātniekus konkrētiem pētījumiem. Zinātnieka vai inženiera pieredze tur vajadzīga tāpēc, lai cilvēks spētu korekti veikt zinātnisku eksperimentu vispār.»

Latvijas biomedicīnas pētījumu
centra vecākais pētnieks un bioloģijas
zinātņu doktors Artūrs Ābols

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu