Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Pirmdien Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā atcerējās pirms 80 gadiem notikušās padomju varas īstenotās civiliedzīvotāju deportācijas. No Latvijas izsūtīja vairāk nekā 15 000 cilvēku. Latvijā pirmdien vienlaikus visās pašvaldībās tika lasīti 1941. gadā deportēto iedzīvotāju vārdi. Īpašā videouzrunā triju Baltijas valstu prezidenti pauda bažas par dezinformācijas vilni pasaulē par vēstures notikumiem.


Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pagājušajā nedēļā apcietināja par spiegošanu Krievijas labā aizdomās turēto Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu (Saskaņa), kuru Saeima piekrita izdot apcietināšanai. Līdz ar Ādamsonu apcietināta vēl viena persona. Valsts drošības dienestam ir detalizētas 43 informācijas nodošanas epizodes pēdējo četru gadu laikā. 2000. gadā tiesa atzina Ādamsonu par VDK štata darbinieku, taču Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2008. gadā apmierināja viņa sūdzību par aizliegumu viņam kandidēt Saeimas vēlēšanās.

Prokurors Māris Urbāns lūdzis tiesu piespriest 12 500 eiro sodu valsts noslēpuma apzinātā izpaušanā apsūdzētajam Saeimas deputātam, bijušajam KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšniekam Jurim Jurašam (JKP). Prokurors arī uzskata, ka Jurašam nepieciešams aizliegums uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem veikt amata pienākumus vai darba uzdevumus, kuru pildīšana saistīta ar valsts noslēpuma izmantošanu.

Valsts policija pagājušajā nedēļā aizturēja Ernestu Riekstu, kuru meklēja saistībā ar 28. aprīlī notikušo ugunsgrēku hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8. Lai arī Rieksts pēc publiskiem policijas aicinājumiem sāka attālinātu komunikāciju ar likumsargiem, tomēr nesadarbojās un komunikāciju pārtrauca. Policija noskaidroja viņa atrašanās vietu un aizturēja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu