Pieredzes kunkuļi • IR.lv

Pieredzes kunkuļi

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Anneles Slišānes stāstu krājums Tuoraga stuosti  talantīgas rakstnieces debija

Kas ir «tuorags»? To grāmatas anotācijā izskaidro vēl viena dzimusi latgaliete, rakstniece Laima Kota. Tuorags ir tas pats sipisnīks, boltpīns, kupušnīks. Biezpiens. Tagad, kad no jauna nācis modē ļauties meditatīvajai nodarbei un pašam siet savu Jāņu sieru, daudzi no mums būs izmēģinājuši arī biezpiena karsēšanu: tie ir rūgušpiena kunkuļi, kas paliek pāri, kad sūkalas nolietas. Pēc līdzīgas receptes top arī cilvēka atmiņas, un reizēm tīrais brīnums — kas sagājis biezpiena graudos, un kas aiztecējis kā mazsvarīgs.

Deķi un valoda

Iedziļināšanās matērijā Tuoraga stuostu gadījumā ir būtiska, jo pirms Anneles Slišānes kļūšanas par rakstnieci, debitējot ar šo krājumu, viņa sevi bija pierādījusi kā tekstilmāksliniece. Viens no Latvijas valsts simtgades lielajiem projektiem, kas apceļoja Latviju, bija Anneles izstāde 100 deči Latvijai. Deķi bija austi no neparastiem materiāliem — pelašķiem, flomāsteriem, plastmasas maisiņiem, riepu kamerām — katram līdzās arī stāsts. Tā kā lielāku ievērību izpelnījās projekta taustāmais rezultāts, ne katrs zina, ka saskaņā ar sākotnējo ideju tieši deķiem projektā bija jākļūst par «sūkalām» — finansējums no valsts simtgades programmas tika prasīts valsts aizsargātai vērtībai — latgaliešu rakstu valodas popularizēšanai. 

Deķu stāsti tapa reizē ar deķiem, tos publicēja īpašā vietnē interneta tīmeklī, pamazām ieradināja lasītāju loku, un jau tobrīd bija skaidrs, ka Annelei piemīt dāvanas ikdienišķajam likt iemirdzēties gan stellēs, gan arī izloksnē. Anneles Slišānes kā rakstnieces atpazīstamība ir rezultējusies uzvarā pagājušā gada Latgales reģionālajos Prozas lasījumos jeb Latgolys prozys skaitejumuos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu