Omnegūts • IR.lv

Omnegūts

Jānis Vādons

Viņš atver acis piepeši un gandrīz sāpīgi, it kā rīta gaisma, kas grab vecajās žalūzijās, būtu atplēsusi vaļā arī viņa plakstus. Istabā vēl virmo naksnīga dvinga — vai tomēr pie vainas iepriekšējā vakarā pārlieku aizrautīgi tērētie brendija krājumi; kā vienmēr, aizsākās ar «tikai apslapināšu lūpas».

Cirkšņi sāp, pleci stīvi, un pat matu pinkas uz galvas samanāmas, laikam tumsā kādā ķīmiskā reakcijā pārvērtušās smagu bumbuļu ķekaros. Citādi gan Omnegūts neatrod neko tādu, par ko varētu steigšus sabozties, lai nomāktības sagurumā tā ilgāk uzkavētos gultā — alkohola intoksikācija nav pārāk labs iemesls. Neviļus prātā uzpeld daži iepriekšējo dienu notikumi. Mammas zvans un kārtējie pārmetumi dīkdienībā, pēc tam nomestā klausule, kad viņš vēlreiz mēģina vērst viņas uzmanību uz netaisnību, kas jau ilgi samilzusi pār viņa dzīvi un liedz iemantot ne tikai ievērību, bet arī paveiktajam atbilstošu pārticību. Uzpampušais īkšķis, ko iepriekšējā dienā viņš ar torpēdas cienīgu jaudu bija ietriecis vienā no gultas četrām kājām, — šoreiz nenāksies nogaidīt līdz vasarai, kad vismaz viena īkšķa naga zaudēšana bija pārvērtusies par sezonālu tradīciju.

Vienkārši ir tādi cilvēki, kam lemts būt nelaimes čupiņām, pat ja viņu garadarbos — un to nu Omnegūtam netrūka — iegūlušas virtuozas cinisma pasāžas ar anarhisma piešprici, visu vietumis apslēpjot zem smalka ironijas pūdera.

Tomēr lai lasītājs nesatraucas — mēs nedarītu godu šai personībai, ja tās ieturētajam stilam nepiedienīgā vieglprātībā ar vienu vēzienu atklātu visas šajā stāstā izliktās kārtis. Sižetiskais kāpinājums ir kā vīndara raudzējums, kurā pacietībai un saspēlei ar laiku ir izšķiroša nozīme.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu