Neticīgā Toma vecais gads • IR.lv

Neticīgā Toma vecais gads

Inga Tropa-Fišere. Foto — Alvils Ronalds Bijons
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Dirty Deal Teatro audioizrādi Noklausies autori ievietojuši stingrā laika rāmī un piespiež atgriezties tajā

Tas nav patīkami. Tas itin nemaz nav patīkami — atcerēties sevi 1987. gada 31. decembra vakarā un naktī. Tieši tad norisinās režisora Valtera Sīļa un aktiera Jāņa Kroņa sacerētā klausāmizrāde Noklausies. Tā vien prasās «izrādes» vietā lietot neveiklu jaunvārdu «izklause»: tajā skan arī pieredzējuša terapeita darbība, pēc pacienta sirdspukstiem mēģinot noteikt neveselības gaitu un cēloni. 

Valters Sīlis man jau krietni sen atgādina tādu uzmanīgu, bet arī profesionāli nesaudzīgu terapeitu — viņš ieklausās vēstures ratā ievilktajos cilvēkos un mēģina tos saprast, liekot arī savu izrāžu skatītājiem atcerēties vai iztēloties sevi tajā laikā un tajās «svešajās kurpēs». Savulaik Ģertrūdes ielas teātra Leģionāros mēs tā balsojām zviedru Riksdāga deputātu vietā par baltiešu internēšanu. 

Tagad uzdevums ir tikpat nepatīkams: iejusties VDK ierindnieka ādā, kam iekritusi maiņa Jaungada naktī, tāpēc jāsēž pie komutatora (vai kā nu to aparātu sauc) un jānoklausās zvani, ko saņem vai veic aizdomīga mākslas vēsturniece un nule iesākušās Atmodas aktīviste Maija Lejniece.

Gluži iespējams, neesmu īstā, kam būtu jāraksta par šo uzvedumu. Pārāk tieši un personiski tas skar. Pēc mēneša un septiņām dienām piedzims mana vecākā meita, un mana pasaule mainīsies uz visiem laikiem. 1. un 2. jūnijā, ievēlēta Latvijas Teātra darbinieku savienības valdē, Kongresu namā piedalīšos Radošo savienību plēnumā un pastarp runām ķeršu taksi, lai trauktos pabarot bērnu. Uz neatgriešanos — cerams — mainīsies mūsu kopējā pasaule. Bet vēl ir brīdis pirms, un es labi atceros saltās šausmas, ko izjutu tāgada augusta vakarā, klausoties, kā televīzijas programmā Vremja diktors lasa padomju valdības paziņojumu, ka pret baltiešu separātistiem, kuri atzīmējuši Molotova—Ribentropa pakta parakstīšanas gadadienu, vērsīsies ar vislielāko bardzību. Un domāju par bērnu, kuram jāienāk šajā draudīgajā pasaulē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu