Ar indi un detonatoriem • IR.lv

Ar indi un detonatoriem

Čehijas bruņoto spēku sapieris pēc sprādziena munīcijas noliktavā 2014. gada 20. oktobrī pie Vrbetices pilsētas. Foto — Scanpix
Maikls Švircs, © The New York Times News Service

Krievu spiegi jau divas reizes mēģinājuši noindēt ieroču tirgotāju Emiliānu Gebrevu. Tagad atklājies, ka viņi atbildīgi arī par šī tirgotāja munīcijas krājumu iznīcināšanu Čehijā

Emiliāns Gebrevs vizuāli neatbilst priekšstatam par ietekmīgu ieroču tirgotāju. Drīzāk atgādina pieticīgu vectētiņu, kuram uzvalka un kaklasaites vietā patīk valkāt futbola krekliņus un polo kreklus. Pats stūrē auto un uzstāj, ka ir maznozīmīga persona ārpus savas dzimtās Bulgārijas.

Taču pagājušajā nedēļā kļuva skaidrs, cik nozīmīgs ir Gebrevs Krievijas militārās pretizlūkošanas pārvaldes elitārās specvienības skatījumā. Dažas dienas pēc tam, kad Čehijas varas iestādes publiski apsūdzēja šo krievu specvienību nr. 29 155 par sprādzienu sarīkošanu munīcijas noliktavā 2014. gadā un divu cilvēku nāvi, Gebrevs pats atklāja, ka noliktavās tika glabātas arī viņa preces. Tieši viņa krājumi bija galvenais uzbrukuma mērķis, saka čehu amatpersonas.

Šīs atklāsmes ir jauns un pārsteidzošs notikumu pavērsiens, zinot, ka specvienība divas reizes centusies nogalināt arī pašu Gebrevu. Bulgāru varas iestādes stāsta, ka 2015. gadā krievu specvienības virsnieki ieradās Bulgārijā un saindēja biznesmeni ar vielu, kas līdzinās tai pašai nervu indei Novičok, kas izmantota gan pret bijušajiem spiegiem, gan pret neatlaidīgiem prezidenta Vladimira Putina kritiķiem. Kad pirmais Gebreva indēšanas mēģinājums izgāzās, virsnieki atgriezās Bulgārijā atkārtoti un mēģināja vēlreiz.

Līdz šim nebija īsti skaidrs, kāpēc krievi tik apņēmīgi centās novākt Gebrevu. Tagad čehu atklājumi papildina pierādījumus, ka Kremlis izsekoja viņa biznesa darījumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu