Žurnāls: Kas ir Latvijas zinātnes izcilnieki, kas - nesekmīgie? • IR.lv

Žurnāls: Kas ir Latvijas zinātnes izcilnieki, kas – nesekmīgie?

Par izcilu starptautisko ekspertu vērtējumā atzīstams Organiskās sintēzes institūts. Mūsu pašu Zinātņu akadēmija par vienu no pagājušā gada nozīmīgākajiem sasniegumiem zinātnē atzinusi Raivja Žalubovska vadītās grupas pētījumu nākamās paaudzes pretvēža preparātu izstrādei. Viņiem ir izdevies atrast molekulas, kas aptur vēža šūnu vairošanos, bet neskar pārējās organisma izdzīvošanai svarīgās sistēmas. Foto — Edmunds Brencis

Latvijas zinātni jau otro reizi izvērtēja starptautiska ekspertu komanda. Viņi priecājās, ka Latvijas zinātnieki ir ņēmuši vērā 2013. gada rekomendācijas, raksta žurnāls Ir.

Salīdzinot ar 2013.gadu, kad Latvijas zinātnes institūcijas un augstskolas tika vērtētas pirmo reizi un starptautiskie eksperti secināja — tajā valda sadrumstalotība, nabadzība un viduvējība, tagad situācija ir mainījusies. Vērtējamo institūciju skaits sešu gadu laikā samazinājies trīs reizes — no 160 līdz 63. Sadrumstalotība ekspertu ieskatā ir vairs tikai sociālo zinātņu jomā.

Latvijā augstā līmenī ir biomedicīnas un medicīnas zinātne, Organiskās sintēzes institūts pat saņēmis visaugstāko vērtējumu — piecas balles. Pārsteigumu sagādājusi humanitārā zinātne, kas pirms gadiem septiņiem nīkuļoja. Tagad virkne humanitāro un mākslas zinātņu institūciju novērtētas kā ļoti labas, bet LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts kļuvis par izcilnieku — otru zinātnisko institūciju, kuras darbs novērtēts ar piecām ballēm.

Taču zemā novērtējuma dēļ valsts zinātnes nauda var tikt liegta Daugavpils Universitātei, tās pētījumiem matemātikā, fizikā un ķīmijā. Jūras akadēmija ar zinātnisko darbu nodarbojusies fragmentāri, un arī tā var palikt bez valsts naudas zinātnei. Turklāt, ja Jūras akadēmijai arī turpmākajos gados neizdosies nopietni pievērsties zinātnei, pēc nākamā izvērtējuma tā būs reorganizējama. Zemāko vērtējumu saņēmusi arī privātā Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola un privātā RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāte.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu