Bitcoin drudzis • IR.lv

Bitcoin drudzis

Digitālās valūtas pirkšanas un pārdošanas pieredzes stāsts

Pandēmijas laikā Bitcoin (BTC) cena pieauga no četriem tūkstošiem eiro par monētu 2020. gada martā līdz visu laiku augstākajai cenai šī gada 9. janvārī — 33,3 tūkstošiem eiro par vienību. Tad cena sāka kristies. Un atkal kāpt. Tās svārstības sasniedza pat 10% dienā, bet pirmdienā pirms žurnāla nodošanas tipogrāfijā cena bija 27 845 eiro par monētu.  Straujais cenu kāpums un cerības uz vieglu peļņu likušas par kriptovalūtas iegādi iedomāties arī cilvēkiem bez iepriekšējas pieredzes un specifiskām zināšanām par valūtu tirgu. 

Ir Nauda noskaidro, vai joprojām iespējams bez starpniekiem iegūt savā īpašumā kaut nedaudz šīs slavenās kriptovalūtas? Cik šādi darījumi izmaksā, un vai tajos iespējams arī nopelnīt? Uvis Leskavnieks piekrita izstāstīt savu pieredzi, šī gada janvārī īslaicīgi iegādājoties BTC.

«Jau pašā sākumā brīdinu, ka šādai spekulēšanai raksturīgs ārkārtīgi augsts risks. Un no savas puses aicinu atturēties no jebkādām ar kriptovalūtām saistītām finanšu darbībām bez rūpīgas situācijas izpētes un iedziļināšanās. Mani pašu sākt rīkoties pamudināja ziņa no drauga Skotijā — viņa peļņa bitmonētās pāris mēnešu laikā uzlēkusi par 200 mārciņām. Savas Bitcoin druskas dažu mārciņu vērtībā viņš ieguva pirms vairākiem gadiem, atstājot uz nakti darba datoru «rokam» mazāk populāras kriptovalūtas, lai vēlāk tās iemainītu pret BTC. Ar laiku rakšanai atmeta ar roku un papildināja digitālo maku, bitmonētas pērkot. Šobrīd ar bitmonētām Lielbritānijā var samaksāt pat par pārtiku. 

Es, protams, netaisījos «rakt», bet pirkt šo valūtu cerībā, ka tās vērtība vēlreiz astoņkārt pieaugs. Lai pārbaudītu, cik reāli ir Latvijā iegādāties BTC, janvāra sākumā piereģistrējos divās globālās kriptovalūtu apmaiņas platformās Kraken un Coinbase, taču paliku pie pēdējās, jo tajā mani verificēja pāris dienas ātrāk. Bija jāpasteidzas, jo BTC monētas cena pirmo reizi sasniedza 27 tūkstošus eiro. Lai pievienotos, nepieciešams nosūtīt savas pases vai ID kartes fotogrāfiju un kādu dokumentu, kas apliecina dzīvesvietas adresi. Tam jābūt izdrukātam vai elektroniskam dokumentam, kurā vienkopus redzams vārds un adrese, kas norādīta reģistrējoties. Swedbank maksājuma uzdevums angļu valodā nederēja, bet Coinbase sistēma atpazina digitālās bankas Revolut ģenerētu izrakstu PDF formātā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu