Rolands Irklis: Gribu sekmēt uzticību valsts pārvaldei • IR.lv

Rolands Irklis: Gribu sekmēt uzticību valsts pārvaldei

Rolands Irklis. Foto: Edmunds Brencis

Šodien Saeima valsts kontroliera amatā apstiprina Rolandu Irkli, kurš nomainīs Elitu Krūmiņu. Viņš pēdējos desmit gadus strādājis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomē, kopš 2016. gada ir tās priekšsēdētājs. Viņu amatam izvirzīja Attīstībai/Par, atbalstīja Jaunā Vienotība un SaskaņaIr izvaicāja jauno valsts kontrolieri.

Līdzšinējā valsts kontroliere Krūmiņa uzskatīja, ka Irklim nav darbam nepieciešamās auditora pieredzes. Viņš pats atzīst, ka trūkst specifiskas auditora pieredzes, “tomēr tas, ar ko nodarbojas SPRK, ir diezgan tuvu tam, ar ko nodarbojas VK. Mēs vērtējam pakalpojumu sniedzēju izmaksu pamatotību un lietderību”. Viņš sācis apzināt revīzijas regulējošās normas un uzskata, ka “tā nav raķešu zinātne”.

Pie saviem sasniegumiem iepriekšējā darbā Irklis min, ka lielākais sasniegums ir dabasgāzes tirgus atvēršana, kuram bijuši daudzi oponenti. Otrais sasniegums esot fundamentālas izmaiņas attiecībā uz kapitāla atdeves aprēķinu lielajiem monopolistiem.

Irklis, kurš uz žurnāla Ir iznākšanas brīdi sola vairs nebūt Vienotības biedrs, intervijā stāsta, ka nekādos privātos politiskos burziņos, tāpat kā iepriekšējā valsts kontroliere, nav piedalījies arī desmit gados regulatora vadībā. “Nedodos ne medībās, ne pirtīs, ne pa restorāniem, man nav tuvu draugu politiķu aprindās, ar kuriem uzturētu ciešu pastāvīgu kontaktu. Kā valsts kontrolieris ļoti piedomāšu, lai nerodas nekāda šaubu ēna par manu neitralitāti,”  saka Irklis.

Jaunais valsts kontrolieris sola izdarīt tikpat lielu spiedienu uz valsts iestādēm sodīt pārkāpējus kā līdz šim. “Man būs interese tikties ar ģenerālprokuroru un pārrunāt sadarbību, kā procesus virzīt efektīvāk,” piebilst Irklis.

Visu interviju lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu