Kad apklust čiepsti • IR.lv

Kad apklust čiepsti

Pauls Raudseps

Twitter pareizi darīja, savaldīdams Trampu. Tagad jāsavalda pats Twitter

Tviteris dod, un tviteris arī atņem.

Vēl pirms nedēļas @realDonaldTrump bija, iespējams, pasaules ietekmīgākais tīmekļa iemītnieks. Šis tviterkonts ar 88 miljoniem sekotāju atlaida no darba Amerikas Savienoto Valstu ministrus, palīdzēja ievēlēt kongresmeņus un senatorus, precīzāk par oficiālām runām vai preses relīzēm atspoguļoja Baltā nama politiku. Tas arī pēdējos mēnešos pārliecināja miljoniem cilvēku, ka ASV prezidenta vēlēšanās notikusi masveidīga rezultātu viltošana, un kūdīja savus sekotājus apstādināt demokrātu kandidāta Džo Baidena uzvaras oficiālo apstiprināšanu.

19. decembrī @realDonaldTrump tvītoja: «Liels protests Vašingtonā 6. janvārī. Jums tur ir jābūt! Ies traki!» Tūkstošiem sekotāju ieklausījās @realDonaldTrump aicinājumā, ieradās Vašingtonā — un tiešām gāja traki. Vardarbīgs pūlis ieņēma Kapitoliju un pārtrauca balsojumu par prezidenta vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Grautiņā nomira pieci cilvēki, un skaits būtu lielāks, ja pūlis tiktu pie likumdevējiem, pret kuriem @realDonaldTrump bija uzkurinājis sekotāju naidu.

Piektdien, 8. janvārī, Twitter paziņoja, ka  @realDonaldTrump konts uz visiem laikiem tiek slēgts, jo tas musinājis uz vardarbību un varētu veicināt jaunus uzbrukumus amatpersonām Vašingtonā un citur Amerikā gan svētdien, 17. janvārī, gan Baidena inaugurācijas dienā 20. janvārī. Twitter lēmumam drīz sekoja citas interneta platformas, to skaitā Facebook, YouTube un Instagram.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu