Jums zāles rūgtas vai tabletēs? • IR.lv

Jums zāles rūgtas vai tabletēs?

1
Laura, ko spēlē Rēzija Kalniņa, vairs nevar izturēt kopdzīvi ar Gata Gāgas tēloto rūgumpodu Aivaru. Publicitātes foto
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Jaunais LTV1 seriāls Projekts: šķiršanās ir intriģējošs, tomēr vēl meklē īsto fokusu

Kamēr teātri ciet, bet mūsu aktierus redzēt gribas, šo iespēju sniedz pirms dažām nedēļām klajā nākušais Latvijas Televīzijas pirmā kanāla seriāls Projekts: šķiršanās. Kas tumšos novembra vakaros var būt uzmundrinošāks par raudzīšanos, kādā veidā citi tiek vai netiek galā ar bezcerīgajām ķezām, kuras, kā liecina statistika, Latvijā skar katru otro laulību? 

Uz katru problēmu var paraudzīties vismaz divos veidos, proti,  pasmieties par to vai mēģināt nopietni modelēt situāciju, jūtot līdzi iesaistītajiem. Četras līdz šim redzētās sērijas vismaz man nav sniegušas atbildi, kurā virzienā pārdzīvot — smieties par to, cik dažādos veidos cilvēki spēj maitāt dzīvi, vai noslaucīt pa asarai, atpazīstot šajās nepatikšanās sevi. 

Īsi un skaidri — Lauras un Aivara laulībai pienācis gals, un, neraugoties uz tuvāko kaimiņu un sievas vecāku pieliktajām samierināšanas pūlēm, viņi ne tikai grasās šķirties, bet arī darīt to civilizēti un nesāpīgi (naivie!), tāpēc izmanto psihoterapeita starpniecību. 

Seriāla sižets nācis no kaimiņiem — pērn Igaunijas televīzijā tapušas desmit sērijas Šķiršanās igauņu gaumē. (Ko drīzāk gribētos tulkot Tā šķiras igauņi, atceroties savulaik slaveno Pjetro Džermi komēdiju Tā šķiras itālieši ar Marčello Mastrojāni galvenajā  lomā — man liekas, šī paralēle noteikti bijusi autoriem prātā.) Dramaturga Martina Algusa scenāriju Latvijas vajadzībām tulkojusi Ieva Lešinska, bet adaptējis Ivo Briedis. Nepaslinkoju un ielūkojos arī oriģināla sērijās. Ziemeļu kaimiņi šo lietu ņēmuši lielā nopietnībā, un tāpēc brīžiem patiešām ir ļoti smieklīgi. Un, starp citu, identificēties ar varoņiem ir vieglāk arī tāpēc, ka viņi ir nepazīstami. Tādi «parastie cilvēki», kuriem līdzi nestiepjas ne lomu, ne privātās dzīves šlepes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu