Ar odziņu • IR.lv

Ar odziņu

Santa Iesmiņa. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Angļu valodas skolotāja Santa Iesmiņa pirms diviem gadiem paņēma profesionālo pauzi un devās uz Dāniju mācīties mārketingu. Tagad atgriezusies Latvijā, sākusi strādāt privātajā vidusskolā Patnis. Izrādās — mārketings un pedagoģija nebūt nav divas dažādas operas!

Santa jau bērnībā zināja, ka būs skolotāja. Redzot mammas, pirmsskolas pedagoģes, darbu, meitene saprata — var daudz sniegt citiem, vienlaikus saņemot pats! Otrs iemesls, kas ietekmēja profesijas izvēli, ir pašas skolas laiks Cēsu Valsts ģimnāzijā. «Nereti literatūrā un filmās skolas dzīvi ataino kā kaut ko dramatisku. Man ir tikai skaistas atmiņas, un gribu, lai tā ir arī citiem!» Vidusskolā Santa, būdama klases vecākā, jau iemēģināja roku klases audzinātāja būšanā — vāca kavējumu zīmes, plānoja ekskursijas, saliedēja klasesbiedrus. «Visi zināja  — būšu skolotāja!»

Iedama uz Latvijas Universitātes Pedagoģijas fakultāti, Santa plānoja kļūt par latviešu valodas skolotāju. Šis priekšmets viņai vienmēr padevies viegli un labi. Taču apdomājusies nolēma sevi mazliet izaicināt: «Sapratu, ka latviešu valoda varētu ierobežot manas iespējas, kamēr angļu valoda pavērtu visu pasauli.»

Pirmos soļus profesijā Santa spēra Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā. Pēc tam četrus gadus nostrādāja par skolotāju un skolēnu pašpārvaldes vadītāju Rīgas Franču licejā, bet tagad — pēc divu gadu pauzes — ar joni atgriezusies profesijā privātajā vidusskolā Patnis, kur māca angļu valodu 7.—12. klases bērniem, vada skolēnu padomi un mentoringa programmu, kas 10. klases skolēniem palīdz izvēlēties karjeru. Un vēl viņa ir «špicbuku» devīto, ko skolotāja mīļi dēvē par dimantiņiem, klases audzinātāja.

Arī sapnis par latviešu valodas mācīšanu ir piepildījies — četras vasaras to kā svešvalodu Santa mācījusi latviešu diasporas jauniešiem Garezera vasaras vidusskolā Mičiganā ASV un divas vasaras — Annas Ziederes vasaras vidusskolā Austrālijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu