Negaiss tūrisma biznesā • IR.lv

Negaiss tūrisma biznesā

Glempinga Bārtas krasts saimniece Gundega Lagzdiņa. Katrā no 5 x 5 metrus lielajām teltīm ir elektrība, interneta pieslēgums, arī terase. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Lauku tūrisma vietas šovasar pārpilda Latvijas apceļotāji, taču uzņēmumiem, kas orientējas uz ārzemju braucieniem vai citvalstu viesu uzņemšanu pie mums, ir ļoti grūti atgūties no pandēmijas posta. Cik tumši ir mākoņi virs tūrisma nozares, un kā uzņēmēji cer sagaidīt saulainas dienas?

Spītējot Covid-19 pandēmijai, jūlijā un augustā daudzās Latvijas lauku ceļotāju naktsmītnēs valdīja priecīgs noskaņojums — latvieši, kas citas vasaras pirka ceļojumus uz Ēģipti, Turciju, Maļorku un citām saules pielietām vietām, šogad atpūtās dzimtajā zemē. Kempingu namiņi, vasaras mājas un piejūras viesu namu istabas tika izķertas.

Tomēr kopumā tūrisma bizness šogad ir pandēmijas ēnā — Rīgas viesnīcās ir par aptuveni 70% mazāk tūristu nekā citās vasarās, tālāk par kaimiņvalstīm ceļo par 90% mazāk latviešu nekā citus gadus. Eksperti lēš, ka tūrisma un viesmīlības nozarē šogad būs dramatisks apgrozījuma kritums. Ir Nauda iepazinās ar trim dažādiem tūrisma nozares uzņēmumiem, un katrā no tiem ir pilnīgi atšķirīga situācija.  

Glempingā brīvu vietu nav!

Lai aizbrauktu uz glempingu jeb glauno kempingu Bārtas krasts, jānogriežas no Liepājas šosejas uz ceļu, ko klāj asfalta ielāps uz ielāpa. Kratīšanās briesmīga, bet glempinga teritorijā Bārtas upes krastos zem ozoliem apņem brīnišķīgs miers. Visas vasaras garumā katrā no četrām glempinga mājiņām un četrām teltīm bija viesi. Tās atrodas nostatus cita no citas, tāpēc iespējams pabūt pilnīgā nošķirtībā. 

«Brīvu vietu vairs nav. Augustā namiņos dažas naktis vēl ir brīvas, bet nav šaubu, ka drīz tās būs rezervētas,» vienā no siltākajām vasaras dienām jūlija vidū stāsta glempinga saimniece Gundega Lagzdiņa. Pirmās rezervācijas bija jau ziemā. Kad 12. martā valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, Gundega nedēļu vai divas no tiešsaistes rezervācijas vietnes Booking.com nesaņēma ziņas. Taču neviens arī neatcēla iepriekšējo pasūtījumu, jo pārim vai ģimenei ar bērniem pat pandēmijas striktākie pulcēšanās ierobežojumi neliedza apmesties namiņā vai teltī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu