Skaitļi (ne)melo • IR.lv

Skaitļi (ne)melo

2
ASV štati un tiem atvēlētās elektoru balsis
Māris Diņģelis

Trampam nav nekādu izredžu uzvarēt vēlēšanās 3. novembrī — šādu priekšstatu rada šā brīža aptaujas. Taču līdzīgas tendences bija arī pirms četriem gadiem. Vai pasauli atkal gaida pārsteigums?

Šajā grafikā redzams, cik smagi pēdējos četros gados ir cietis ASV prestižs vāciešu acīs. Arī citās valstīs uzticēšanās «pasaulē dižākās valsts» līderim ir noslīdējusi līdz rekordzemam līmenim, liecina Pew Research aptaujas. Ko gan citu var teikt vācieši, kuru kancleri Angelu Merkeli kādā tālruņa sarunā ASV prezidents Donalds Tramps nosaucis par «muļķi», bet bijušo britu premjeri Terēzu Meju par «vāju sievieti bez mugurkaula». Kanādas premjers Džastins Trudo esot «intrigants», bet Francijas prezidents Emanuels Makrons — «kā adata pakaļā». 

Tikmēr par globāla izsmiekla objektu kļuvušas paša Trampa idejas un temperaments. Briselē strādājošais The New York Times žurnālists secinājis, ka «Amerikas tradicionālie sabiedrotie vairs neuzticas šim prezidentam un ir pagriezuši muguru».

Regulāra kritika skan arī paša mājās. Bijušais Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons rakstījis, ka bijis satriekts par «cinismu un haosu, kas tagad pārņēmis Balto namu». Bijušais aizsardzības ministrs Džims Matiss atzinis, ka Trampam trūkst «nobrieduša līdera īpašību». Savukārt prezidenta brāļa meita nupat iznākušā grāmatā secina, ka tēvoča uzvara vēlēšanās bija «šaušalīga kļūda». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu