Bīstamāka fāze • IR.lv

Bīstamāka fāze

Aivars Ozoliņš

Valdības lēmumus par sabiedrības veselību arvien vairāk ietekmē biznesa lobiji

Latvijā otrdien beidzās trīs mēnešus ilgusī ārkārtējā situācija. Premjerministrs Krišjānis Kariņš precizēja, ka beidzas Covid -19 pandēmijas «pirmais posms» un «mēs tagad ieejam jaunā posmā». Nudien. Pirmdien Pasaules Veselības organizācija informēja, ka reģistrēts līdz šim vislielākais vienā dienā saslimušo skaits pasaulē — 136 tūkstoši.

Latvija nav droša osta nelaimes okeānā tikai tāpēc vien, ka veiksmīgāk nekā citas valstis tikusi galā ar koronavīrusa pirmo vilni. Kamēr nebūs plaši pieejamas vakcīnas, vīrusa izplatīšanos varēs ierobežot tikai ar kolektīviem ierobežojumiem un individuālu piesardzību. Ārkārtējā situācija ir pašreizējai situācijai Latvijā neatbilstošs «juridisks formulējums», piekrīt infektologs Uga Dumpis. Taču viņš uzsver, ka «epidēmija turpinās», «epidemioloģiskā situācija ar Covid -19 Latvijā joprojām ir problemātiska», bet tagad klāt vēl nākšot «atbraucēji bez pašizolācijas un jauni pulcēšanās atvieglojumi», kaut gan visvairāk jāuzmanās tieši no slēgtām telpām, kurās inficēšanās risku radot «runāšana, dziedāšana, bļaušana un šķaudīšana».

Tomēr ierobežojumus pašlaik mīkstina pat tās valstis, kurās inficēšanās gadījumu skaits arvien ir augsts, — ASV, Brazīlija, Lielbritānija. Arī Latvijā politiski lēmumi sāk gūt pārsvaru pār ekspertu vērtējumiem un ieteikumiem. Turklāt mūsmāju politiķi nav neatkarīgi no kaimiņu lēmumiem. Pirms trim nedēļām priecājāmies par Baltijas valstu robežu atvēršanu, bet nupat Lietuva nolēmusi atvērt savu robežu ar Poliju, kur pagājušās nedēļas nogalē reģistrēts rekordliels jaunu Covid-19 gadījumu skaits.

Latvijā epidēmiju izdevās sekmīgi ierobežot tāpēc, ka, pirmkārt, valdība lēmumus pieņēma laikus un balstoties uz ekspertu ieteikumiem, otrkārt, plaši informēja sabiedrību par situāciju un skaidroja epidēmijas ierobežošanas pasākumus. Tāpēc, treškārt, sabiedrība uzticējās valdības lēmumiem un ierobežojumus lielākoties apzinīgi ievēroja. Taču valdības lēmumi par ierobežojumu mīkstināšanu pēc ārkārtējās situācijas liek bažīties, ka šīs veiksmes formulas vietā nāk politiska vēlmju domāšana. Atļautā pasākumu dalībnieku skaita palielināšana ir pretrunā ar valdības līdzšinējo lemšanas modeli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu